#SaxueleInterventies - Psychedelic Furs - Sister Europe (1980)

#SaxueleInterventies - Psychedelic Furs - Sister Europe (1980)

De saxofoon, een Belgische uitvinding van een mens uit Dinant: Adolphe Sax. De negentiendeëeuwse instrumentenbouwer heeft nooit geweten wat voor fenomenale rol zijn instrument verderop in de muziekgeschiedenis zou spelen.

Alleen al de intro boezemde ontzag in. Wat een killer van een nummer en één van de meest onderschatte songs uit de donkere waveperiode. Snuifje Bowie, streepje Velvet Underground (van wie ze trouwens de naam ontleenden (Venus In Furs)), maar vooral veel eigenheid van de Psychedelic Furs zelf.

Op Sinner's Day in 2010 gingen we in een zijzaaltje van de Ethias Arena in Hasselt kijken en werden we aan de grond genageld door zoveel overgave, passie en een hele rits supersongs. Het was eeuwen geleden dat we vanaf het eerste nummer een saxofonist heel prominent de hele show zagen draagkracht geven vanop de eerste rij en niet - zoals zo vaak - ergens weggestopt naast de drummer op een verhoogje. Duncan Kilburn is de saxofonist van the Psychedelic Furs die de nummers mee gezicht gaf.

Ook in Sister Europe blaast hij zich in een bepalende rol die het nummer nog donkerder en sfeervoller maakt dan het al was. Zanger Richard Butler over het liedje: "It's basically about my girlfriend, who I've been going out with for years. She was in Italy at the time and I cloaked my feelings of loneliness and desperation in metaphor, using images to express my thoughts."

Het was producer Steve Lillywhite die Butler tot voldoende rauwe emotie dreef om de song naar de top te voeren: "He told me: "go down the pub, have a couple of beers, and when you come back, I want you to sing like it's three in the morning, and you're talking on the telephone to someone." ", aldus nog Butler.

Het nummer was live steevast de opener van de show en werd later nog gecoverd door het Australische Icehouse en was een B-kant voor the Foo Fighters op All My Life in 2002. Wij blijven de oorspronkelijke versie verkiezen van het debuut in 1980. Magisch chique mede dankzij de sax van Duncan Kilburn.

27 juli 2020
Laurens Leurs