#SaxueleInterventies - Hall & Oates - Maneater (1982)

#SaxueleInterventies - Hall & Oates - Maneater (1982)

De saxofoon, een Belgische uitvinding van een mens uit Dinant: Adolphe Sax. De negentiendeëeuwse instrumentenbouwer heeft nooit geweten wat voor fenomenale rol zijn instrument verderop in de muziekgeschiedenis zou spelen.

Altijd een zwak gehad voor de hoge popgevoeligheid die Daryll Hall & John Oates in de singles leggen. Slimme melodieën, gewiekste refreinen, perfecte arrangementen,... Ook in Maneater heeft de sax een hoofdrol, ingespeeld door Charles DeChant, de vaste saxofonist-toetsenman, zowel in de studio als live, voor Hall & Oates. Maar diens hand- en spandiensten waren niet beperkt tot dat duo. DeChant mocht ook meetoeteren met de Average White Band, Tina Turner, Mick Jagger, The Tempations, Bonnie Raitt en Billy Joel.

Maneater heeft het over een verleidster met een exclusieve smaak, die ze gebruikt om mannen te verslinden. Met vier weken op nummer één in Amerika, is dit de grootste saxofoonhit van de jaren tachtig. Het nummer werd geschreven door Daryll Hall samen met zijn toenmalige vriendin Sara Allen (die ook meeschreef aan Private Eyes en I Can't Go for That (No Can Do)).

Behalve de saxofoon speelden Hall & Oates, beiden multi-instrumentalisten, de eigen lp's steevast zelf in. Met veertig miljoen verkochte platen is dit één van de meest succesvolle duo's ooit. En druk gesampled werden ze ook: I Can’t Go For That (No Can Do) is door menige rapper geleend: De La Soul, the Notorious BIG en 2 Live Crew. En Michael Jackson bekende, tijdens de opnamesessie van We Are The World aan Hall dat hij de baslijn gebruikte voor zijn Billie Jean.

31 juli 2020
Laurens Leurs