#SaxueleInterventies - Gerry Rafferty - Baker Street (1978)

#SaxueleInterventies - Gerry Rafferty - Baker Street (1978)

De saxofoon, een Belgische uitvinding van een mens uit Dinant: Adolphe Sax. De negentiendeëeuwse instrumentenbouwer heeft nooit geweten wat voor fenomenale rol zijn instrument verderop in de muziekgeschiedenis zou spelen.

Eén van die Toppop-momenten, waarvan de vijftigers onder ons (en we zijn met veel) weten wat dat is. Avro's Toppop was een van de schaarse bronnen voor nieuwe muziekjes. In deze wereldwijdewebberige tijden van overvloed zonder enige beperkingen kan je je amper voorstellen hoe er uitgekeken werd naar de dinsdagavond op Holland 1, een ankerpunt voor de muziekliefhebber.

En plots in mei 1978 was hij daar: één van de meest iconische saxuithalen ooit, ingebed in de clip van Baker Street. De potige saxuithaal was van Raphael Ravenscroft, die naar verluidt een cheque van 27 pond ontving, terwijl Gerry Rafferty jaarlijks 80.000 pond aan royalties ontving voor dat nummer. Rafferty (overleden in 2011) beweerde dat hij de melodielijn schreef en dat ze bedoeld was voor zang. Ravenscroft, die in 2014 overleed, herinnerde het zich anders en zei dat hij gevraagd werd om "several gaps" in te vullen.

Een demo van Baker Street (te horen op de reissue van 'City To City' uit 2011) laat horen hoe de saxsolo door gitaar werd ingespeeld door Rafferty. Ravenscroft vond overigens altijd dat de solo vals ingespeeld was. Hij was stomverbaasd, toen hij het nummer voor het eerst hoorde. Hij had eerder de solo tevergeefs opnieuw willen inspelen en was niet in de eindmix aanwezig. Hij oordeelde dan ook dat het resultaat "vals" was. Maar hij zat er niet mee dat hij uiteindelijk maar 27 pond ontvangen had: "If I had received pots of money, I wouldn't have known what to do. It might have destroyed me."

Baker Street werd genoemd naar de bewuste straat in London alwaar Rafferty bij vrienden verbleef tijdens de periode dat hij bezig was om onder het wurgcontract uit te komen dat hij met zijn vorige groep Stealers Wheel had afgesloten. Hij kon niet eerder nieuw materiaal uitbrengen alvorens de juridische problemen waren opgelost. Volgens dochter Martha Rafferty was ook 'The Outsider', het boek van Colin Wilson, een grote inspiratiebron, aangezien het ook handelt over gevoelens van vervreemding en creativiteit terwijl er tussen twee steden wordt gependeld.

Baker Street was niet Ravencrofts enige exploot, aangezien hij ook sessie- en live werk deed voor Pink Floyd, Abba, Marvin Gaye, Mike Oldfield en Robert Plant.

29 juli 2020
Laurens Leurs