Ryan McMullan

Introducing

Ryan McMullan

Er zit veel verborgen muzikaal talent in Noord-Ierland. En af en toe wordt zo’n talent ook op ons losgelaten. Denk maar aan Foy Vance, Iain Archer of Snow Patrol. En nu is het de beurt aan de jonge singer-songwriter Ryan McMullan.

Ryan McMullan is een echt muzikaal natuurtalent. Net als veel beginnende artiesten, moest ook McMullan de beginjaren doorworstelen. Hij was regelmatig te vinden in pubs waar hij het beste van zichzelf gaf. En dit ging niet onopgemerkt voorbij. Ed Sheeran, Foy Vance en onlangs nog Snow Patrol namen hem mee op tournee als special guest en gaven McMullan de kans om zich te tonen.

Zijn eerder ruwe stemtimbre loopt over van passie. Zijn nummers gaan over onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen. Belfast City is bijvoorbeeld een hulde aan de desbetreffende stad, terwijl hij, toen zesentwintig jaar oud, Letting Go For A Little While schreef over een moment in zijn leven, toen hij negentien was. Hoewel hij de jongste was van het gezin, was hij de eerste die thuis wegging. Het afscheid van zijn ouders was vrij emotioneel. 

Bowie On The Radio is een ode aan New York City. Tijdens zijn bezoek aan de stad had McMullan een zeer geslaagd avondje uit en had hij het gevoel dat het gewoon niet meer beter kon. Tot hij in een taxi stapte en Bowie door de luidsprekers knalde. Zijn nieuwste song Rebellion heeft McMullan samen geschreven met Iain Archer. Het onderwerp ervan is iets waar iedereen zich wel kan in vinden: doen alsof alles goed gaat, terwijl je vanbinnen stilletjes afziet. En dat is ook letterlijk wat hij zingt.

Het touren met grote namen zorgde er niet alleen voor dat het aantal volgers van McMullan sterk is toegenomen. Het zorgde er ook voor dat begin oktober zijn eigen headlining tour van start ging. Een tour die op zaterdag 2 november halt houdt in de Witlof Bar van de Botanique. Tickets zijn hier nog steeds verkrijgbaar. De intieme setting van die zaal zal ervoor zorgen dat het optreden van McMullan nog meer tot zijn recht komt. En als wij je niet kunnen overtuigen, kan Gary Lightbody (Snow Patrol) dat misschien wel: “One of the most exciting artists to come out of Northern Ireland, voice of an angel”. En wie zijn wij om hem tegen te spreken.

10 oktober 2019
Marjolein De Smet