RW19 - de vrijdag

Voorbeschouwing

RW19 - de vrijdag

Tussen 27 en 30 juni jagen Herman Schueremans en de medewerkers van Rock Werchter weer alle koeien op stal en maken de viervoeters plaats voor muziekliefhebbers uit alle hoeken van het land en ver daarbuiten. Wij bij daMusic zouden geen muziekwebzine zijn, moesten we u zonder enige voorbereiding de wei insturen. Na een stevige doorlichting van het programma kropen onze journalisten in de pen en schotelen wij zo onze aanraders, tips en moeilijkste keuzes voor. 

Op donderdag gaat al om halféén 's nachts het licht uit op de festivalwei. Nogal vroeg, maar je hebt, op langdurig uitpilsen "'hoereuhh" roepen op de camping na, meteen ook geen enkel excuus meer om vrijdagmiddag niet tijdig aan het hoofdpodium post te vatten. Om 13u mag de Belgische hoop in bange postpunkdagen, Whispering Sons, daar het gevecht met de middagzon aangaan.

Kurt Vile en zijn Violators hadden niet misstaan op het hoofdpodium zodat we lang uitgestrekt op de wei - pilsje dabei - zijn al even lang uitgestrekte nummers over ons konden laten rollen. Misschien is dat allemaal te lui en te loom. Dus werd de Amerikaanse vleesgeworden gitaarsolo in The Barn geprogrammeerd. Je vindt ons om 14u40 links vooraan in de tent.

Later op de middag komt het eerste dilemma van de dag eraan: kiezen tussen het verleden met Weezer (Main Stage, 17u45) of de toekomst met Khruangbin (Klub C, 17u30). Hoewel, Khruangbin mag dan wel een jonge band zijn, net als Weezer voert hun muziek je terug naar een hangmat op tijdloze stranden. 

's Avonds is het kiezen tussen licht en donker: Kylie speelt van 22u45 tot middernacht ten dans in The Barn, The Cure doet op hun manier hetzelfde van 21u30 tot 23u45 op het hoofdpodium. Eigenlijk vinden wij Why Can't I Be You, Let's Go To Bed of Just Like Heaven even frivool als pakweg I Should Be So Lucky of Spinning Around, dus zal Kylie het hoogstwaarschijnlijk zowel zonder Jason Donovan als zonder ons moeten stellen. Onze man (pvg) liet weten dat hij voor de derde hond genaamd Snarky Puppy kiest (Klub C, 21u30-22u45). We vermoeden dat dat vooral te maken heeft met de optie om erna nog bij Kylie te kunnen aanschuiven.

Na The Cure kun je hun protégés van The Twilight Sad gaan zien (The Slope, 23u45) of gaan afterparty'en met Robyn (Klub C, 00u00). Maar we gokken dat de gemiddelde daMusic-lezer net als ons aan het hoofdpodium blijft plakken voor de langverwachte herrijzenis van Tool. De echo's, die we opvingen van de recente passages in Berlijn en Amsterdam, waren buitenaards. Is het bijna vrijdagnacht?

Foto: Creeping Mac Kroki (voor Musiczine)

24 juni 2019
Christophe Demunter