Rubauwer - Flake

Rubauwer - Flake

Nog geen sneeuw gezien? Dan is hier Flake van Rubauwer.

Ruben De Vleeschauwer is een Gentse singer-songwriter, producer en beatmaker. Hij studeerde af in 2017 aan PXL Music en was assistant sound engineer voor Tamino, Equal Idiots en The Radar Station. Hij werkte reeds met Redwood en Zediam en was in een vorige leven getekend als elektronica-artiest bij enkele Amerikaanse labels. Door gehoorproblemen nam hij een stap terug uit de muziekwereld, maar onlangs vond hij in alle stilte een tweede adem als songwriter. Rubauwer was geboren, een muziekproject dat uitermate persoonlijk is en waarbij lyrics en timbre centraal staan.

De eerste song, die hij aan de wereld laat horen, is Flake. En dat aan de hand van een intieme en gezellige video, opgenomen tijdens een huiskamerconcert. Daarin klinkt Rubauwer redelijk lof-fi en de klank is niet te vergelijken met de studioversie die binnenkort op Spotify komt. Maar we willen u het nummer toch niet onthouden.

Flake is een lied over narcisme in de westerse wereld en heeft dus niets vandoen met sneeuw. Het werd geschreven in het tijdperk van fake news, influencers en toenemende polarisatie. De Vleeschauwer kreeg het gevoel dat onze waarden uiteenvielen of dat ze afschilferden van onze samenleving (flake = schilfer in het Engels). Maar het nummer is meer dan maatschappijkritiek, het is ook reflectie op zichzelf. Ook hij heeft wel eens last van een te groot ego, maar dat valt in het niets in het licht van onze sterfelijkheid.

27 december 2020
Marc Alenus