#RSD1992 - 'Wish' - The Cure

#RSD1992 - 'Wish' - The Cure

Dit weekend is Record Store Day de hoogmis voor menig muziekliefhebber, maar wij blikken even terug naar drie mijlpalen die deze week dertig kaarsjes uitblazen. In de laatste week van april 1992 zetten we voor het eerst de pick-upnaald op 'Wish' van The Cure. Of eerder de laser, want toen kocht iedereen natuurlijk cd’s.

Er wordt wel eens misprijzend gezegd dat The Cure na de jaren tachtig geen relevante platen meer maakte. Toegegeven, meesterwerken als 'Disintegration' of 'Seventeen Seconds' zouden ze niet meer maken, maar toch was ook het in april 1992 gereleaste 'Wish' een mooie synthese van het vakmanschap van Robert Smith en co.

De fans werden misschien op het verkeerde been gezet door lichtvoetige singles als High, A Letter To Elise en vooral Friday I'm Love (een popniemandal dat ironisch genoeg één van de meest bekende songs van The Cure zou worden). Desalniettemin pronken op 'Wish' ook een aantal songs die dertig jaar later nog steeds tot de publieksfavorieten behoren, zoals het epische From The Edge Of The Deep Green Sea of het intieme Trust.

Voor een hele generatie was 'Wish' de eerste kennismaking met The Cure. Als een soort dromerige tegenpool voor de in die dagen gangbare grunge-geïnspireerde gitaar-uitspattingen. In interviews zei Robert Smith trouwens dat de toenmalige shoegazesound een belangrijke inspiratie was voor het geluid van 'Wish'. Zo zou hij in die dagen urenlang naar Mesmerise van het onderschatte bandje Chapterhouse hebben geluisterd. Best wel grappig qua rondgemaakte cirkel, aangezien de hele shoegazescene immens schatplichtig was aan... The Cure.

In de week van de albumrelease vertrok de band ook op een wereldtournee die zowat het hele jaar zou duren. In oktober 1992 landde de 'Wish Tour' uiteindelijk in Flanders Expo in Gent (YouTube weet alles, in twee delen). We herinneren ons vooral het onterecht uitgejouwde voorprogramma The Cranes, en onze voor de gelegenheid geschminkte en ge-eyelinede studiegenoten. En natuurlijk een setlist die netjes met de drie uur flirtte! Eind dit jaar keert The Cure overigens nog eens terug naar België, op 23 november staat de band in het Sportpaleis.

23 april 2022
Christophe Demunter