#RSD1992 - 'Check Your Head' - Beastie Boys

#RSD1992 - 'Check Your Head' - Beastie Boys

Dit weekend is Record Store Day de hoogmis voor menig muziekliefhebber, maar wij blikken even terug naar drie mijlpalen die deze week dertig kaarsjes uitblazen. In de laatste week van april 1992 zetten we voor het eerst de pick-upnaald op 'Check Your Head' van de Beastie Boys. Of eerder de laser, want toen kocht iedereen natuurlijk cd’s.

In volle grunge-dagen waren daar plots weer die drie wildebrassen, die vijf jaar eerder furore hadden gemaakt met het kort en klein slaan van hotelkamers. Niet dat die grungers zo'n brave jongens waren, want de Kiewitse stadslegende wil dat Nirvana op Pukkelpop de champagne van Ride ging jatten en in de leeggeroofde ijsemmer piste. Maar dit geheel terzijde, want we hadden het over drie New Yorkse kids die zichzelf met floorfillers als Fight For Your Right en No Sleep Till Brooklyn al onsterfelijk hadden gemaakt. Opvolger 'Pauls Boutique' werd een gesofisticeerd hiphop-album, maar het eindeloze geprocedeer om al die samples gecleard te krijgen deed de Beastie Boys terug naar de instrumenten grijpen.

Zo werd derde worp 'Check Your Head' een waanzinnige mix van hiphop en hardcore. En samples, dat ook, want opener Jimmy James dreef op een resem samples van Jimi Hendrix. Funky Boss probeerde dan weer een jazzy ondertoon op een uitgebeende funksong te zetten. In Pass The Mic, de single die het album voorafging, werden Bad Brains gesampled. In zekere zin is 'Check Your Head' schatplichtig aan deze pioniers van de hardcore punk, die evenmin vies waren van het flirten met zonevreemde genres. Hun geest stak de vlam aan songs als Gratitude of deed punksongs als Time For Livin' binnen de twee minuten ontploffen.

Toen de Beastie Boys in juni 1992 de Ancienne Belgique aandeden, werden alle uithoeken van de plaat nog uitvergroot. De loungy funk van In 3's of springerige hiphop van So Whatcha Want ging de strijd aan met woeste flashbacks uit de vroege dagen. Zelfs het toen legendarisch obscure Egg Raid On Mojo ontbrak niet. Het eigen repertoire werd aangevuld met covers van bands als Minor Threat en Bad Brains. Een memorabele avond, quoi. De laatste Belgische show van de Beastie Boys was in 2007 op Rock Werchter, maar vijf jaar later viel het doek definitief over de band met de dood van MCA, begin mei alweer tien jaar geleden.

 

24 april 2022
Christophe Demunter