#RoxyMusicRules - Bryan Ferry - Tokyo Joe (1977)

#RoxyMusicRules - Bryan Ferry - Tokyo Joe (1977)

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Roxy Music was een belangrijke en invloedrijke groep. 

Op zomervakantiekolonie in Sarlat, Frankrijk in 1978 zaten wij nog met hoofd en hart in de hardrock. Cheap Trick, Kiss en AC/DC waren het ding waar het om draaide en waarvoor we op de T-Dansant steevast in de middencirkel zo spectaculair mogelijk op de knieën molenwiekend de luchtgitaarsoli gaven. Vreemd was wel dat de andere nummers, die wij er hoorden spelen, ons niet geheel onbekend waren, maar wel harder prikkelden dan we in dat denim vestje wilden toegeven.

Costello's (I Don't Wanna Go To) Chelsea, Smiths Because The Night en Ferry's Tokyo Joe. Na de vakantie gingen we gefascineerd op zoek naar de respectievelijke cassetjes van deze artiesten en waren we weer vertrokken voor nieuwe muzikale goden en een volgende boeiende trip.

Tokyo Joe was Bryan Ferry's eresaluut aan de Japanse fans, die hem naar oppersterrendom lanceerden, en de song bevat zoveel oriëntaalse patroontjes en riffs dat het op een haar na een cliché werd. Het nummer piekte op nummer tweeëntwintig in Avro’s Toppop, maar het bleef er slechts twee weken in staan tot onze grote, grote spijt. Het verschil tussen Ferry solo en Roxy Music was op dat moment in de jaren zeventig niet zo heel groot.

7 maart 2023
Laurens Leurs