#RoxyMusicRules - Brian Eno - Third Uncle (1974)

#RoxyMusicRules - Brian Eno - Third Uncle (1974)

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Roxy Music was een belangrijke en invloedrijke groep. 

We hoorden dit nummer voor het eerst in 'Domino Deel 2' op een zaterdagavond begin jaren tachtig op BRT 2 Omroep Brabant in een versie van Bauhaus en we ontdekten uiteindelijk dat de originele uitvoering van en door Brian Eno nog een streep of drie straffer bleek.

Brian Eno  is zonder meer één van de boeiendste mensen binnen het rockheir. Belgische roots bovendien. Zijn oma was van Ieper, naar verluidt. Een renaissanceman die van geen interesse bespaard wil blijven, van alle markten thuis is. Een generalist die uit alle specialiteiten in een mum van tijd het allerbeste naar boven haalt. Gestart als vreemde vogel (inclusief boa en veren) in Roxy Music en op termijn niet compatibel met de andere, uitgesproken sterke karakters binnen deze groep.

Dus ging hij al relatief vlug zijn eigen weg die hem naar alle uiterste hoeken van de artistieke kamer voerde. Aan de stedelijke openbare bibliotheek aan het Muntplein ontleenden wij 'Another Green World', 'Taking Tiger Mountain (By Strategy)' en 'Here Come The Warm Jets' en we begreep meteen waarom hij zo'n briljante en veelzijdige groep als Roxy Music zomaar kon verlaten. New wave lang voor de term überhaupt bestond.

8 maart 2023
Laurens Leurs