Roundup: september 2015

Achtergrond

Teenslippers worden in de kast gegooid, bierbuiken worden weggemoffeld en alle schimmels en zwammen in je opgevouwen tent hebben weer een jaar tijd om zich te vermenigvuldigen. Kortom: het festivalseizoen zit er op. Tijd om ons terug onder de levenden te begeven en in onze normale routine te geraken. Maar wegdromen op gepaste tijd mag, en hoe doe je dat beter dan met een nieuw album aan je zijde? Dit zijn de "big guns" die we mogen verwachten in de maand september.

Beirut – 'No, No, No' (11/09 – 4AD)

Voorzichtig recht krabbelend uit een depressie, komt zanger en multi-instrumentalist Zach Condon met een nieuw Beirut album op de proppen. Met negen niemendalletjes van nummers probeert hij een scheiding te verwerken waarbij hij zowel fysisch als mentaal “rock-bottom” had bereikt. Maar wie zwartgalligheid verwacht zou wel eens voor verrassingen komen te staan. Het album ademt één en al kleur uit, al zullen breekbare emoties altijd om de hoek loeren. We zijn benieuwd of wij het droog houden tijdens zijn uitverkocht optreden in de Ancienne Belgique, drie dagen na de release van dit album.

Lana Del Rey – 'Honeymoon' (18/09 – UMG Recordings)

Lana Del Rey laat er geen gras over groeien. Amper twee maanden na de release van haar vorig album ‘Ultraviolence’ (2014) maakte ze bekend dat ze al negen (!) nummers had geschreven voor haar volgende album. Ze heeft zich voor de gelegenheid ondergedompeld in een “noir” gevoel, met als thema’s melancholie,  somberheid, teleurstelling, ontgoocheling, pessimisme en paranoia. Kortom, allerlei kenmerken die perfect bij haar “femme fatale” persona passen. Het wordt ook uitkijken naar haar cover van Nina Simone’s Don’t Let Me Be Misunderstood, waar ze volledig haar stempel zou hebben opgedrukt. Mark Ronson is er dan weer niet bij. De producer vertelde laatst in een interview dat ze wel samengewerkt hebben, maar dat er niets doorgesijpeld is naar haar nieuwe album.

The Libertines – 'Anthem For Doomed Youth' (11/09 – Virgin EMI)

Pete Doherty, frontman van de beruchte Britse band The Libertines, ging voor de zoveelste keer in rehab – deze keer met succes. Tijdens de procedure in Thailand werd hij door zijn bandleden eigenhandig naar buiten gesleurd om na elf jaar opnieuw een plaat op te nemen, en daar lijkt de hele wereld op te wachten. Doherty hield stand, verbroederde met zijn soulmate Carl Barat, en probeert zijn hoofd boven water te houden in het tourcircus, met al zijn vieze maniertjes en gore muizenvallen. Ondertussen trekt platenmaatschappij Virgin alle registers open om de nieuwe plaat in de kijker te zetten. Er zijn documentaires over de making-off in Thailand, speciale concerten, tientallen verschillende deluxe versies van het album en zelfs een pop-up store.  Hoge verwachtingen dus, al zijn verwachtingen ziektes die meestal teleurstellen.

Iron Maiden – 'The Book Of Souls' (04/09 – Parlophone)

‘The Book Of Souls’, het zestiende album van Iron Maiden, zit al een tijdje in de pijplijn maar zal nu eindelijk het daglicht zien. Reden voor het uitstellen was zanger Bruce Dickinson zijn gevecht tegen kanker. De band stelde het album meer dan een jaar uit, zodat Bruce, eenmaal relatief genezen, betrokken kon zijn bij de voorbereidingen voor de release.  Het zal het eerste dubbelalbum worden in de geschiedenis van de band, met het nummer Empire Of The Clouds als een achttien minuten durend epos moment – het langst durende nummer in de Maiden historie. Als de tumor van Dickinson besluit hardnekkig op post te blijven, zou dit wel eens het laatste album van Iron Maiden kunnen zijn.

Kurt Vile - 'b’lieve i'm goin down' (25/09 – Matador)

Terwijl Kurt Vile zijn vorig album ‘Wakin On A Pretty Daze’ (2013) nog steeds het oorsmeer uit onze oren laat sijpelen, mogen we ons nu stilletjes aan warm maken aan zijn opvolger. De ex-gitarist van The War On Drugs heeft deze plaat opgenomen in alle uithoeken van Amerika, om zo tot een lo-fi geluid te komen waar de strobalen en het Grand Canyon stof ons tegen de wimpers stuift. Een artiest op het hoogtepunt van zijn kunnen, en te zien in de Ancienne Belgique op 1 november.

31 augustus 2015
Joris Roobroeck