Roundup: december 2015

Achtergrond

December is de maand van de verrassingen; of je daar nu van houdt of niet. Het is bang afwachten of Frank Ocean nog iets van zich zal laten horen dit jaar, of Drake zijn 'Views From The 6' nog zal loslaten naast zijn twee andere, puike projecten, of Deftones na al die jaren het nog in zich hebben om die langverwachte plaat uit te brengen en bovenal: wanneer Kanye West zijn 'Swish' zal droppen. Ze hebben allemaal nog eenendertig dagen de tijd. Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven, en wel deze:

Coldplay –‘ A Head Full Of Dreams’ – (04/12 – Atlantic)

Na maanden van gepor, gemor, tips en social mediatricks is het eindelijk duidelijk: op kerstdag wil Coldplay een gooi doen naar de nummer-één-positie op de hitlijsten. Geen witte kerst, als we de zomerse albumhoes bekijken. En ook de foto’s van hun onlangs opgenomen clip doen pijn aan de ogen met fluoverfvlekken en hypnosecirkels, die overal te zien zijn. Zo waren er deze maand ook geheimzinnige cirkels te zien in de metrohallen van London – iets waar de zanger van Bring Me The Horizon dan weer niet mee kon lachen. Hij verweet Coldplay op twitter dat ze het logo van hun dit jaar verschenen album ‘Sempiternal’ hadden gejat – een mening die steek houdt als je hun albumhoes erbij neemt.

Maar als je ziet wie Coldplay als gast laat opdraven, hou je de band beter te vriend. Want niemand minder dan president Barack Obama zal te horen zijn op dit zevende album. Naast de opperneger krijgen we ook Beyoncé, Tove Lo, Noel Gallagher en Merry Clayton voorgeschoteld op de nieuwe plaat. Clayton was in het verleden al te horen als achtergrondzangeres in Gimme Shelter van The Rolling Stones en was enkele jaren geleden betrokken bij een verschrikkelijk ongeval waarbij ze beide benen verloor. Ook ex-vriendin Gwyneth Paltrow zal te horen zijn op de nieuwe plaat, wat wil zeggen dat het showbizzkoppel van weleer het nog steeds goed met elkaar kan vinden. De tranen van zanger Chris Martin zijn intussen opgedroogd; tijd om de slepers achterwege te laten en de dansbenen nog eens boven te halen!

Pusha T – ‘Darkest Before Dawn’ – (18/12 – G.O.O.D. Music)

Releasedata in de hiphopwereld, geen mens die ze voor waar neemt. Zo verwachtte iedereen dat Pusha T ‘King Push’ ging uitbrengen, zijn zelfverklaarde “classic” die de hiphop wereld op zijn kop zou zetten. Na heel wat over en weer geroep via Twitter komt nu plots een ander project piepen: ‘Darkest Before Dawn’, een album, dat als soundtrack dient bij een kortfilm, geregisseerd door Kid Art en naar het schijnt even dreigend is als Pusha T zijn muziek zelf. Hier kan je alvast de raadselachtige trailer bekijken en hieronder kan je Intouchable beluisteren, de track die gebruikt wordt voor de trailer en die volgend jaar zou verschijnen op het lang verwachte ‘King Push’ album. Een zoethoudertje!

Baroness – ‘Purple’ – (18/12 - Abraxan Hymns)

Het zal je maar overkomen: met een tourbus een berg op rijden en bovenop de berg beseffen dat de remmen niet meer werken. Het overkwam sludgemetalband Baroness in 2012, net buiten het Britse Bath. Zanger John Baizley kon het zich in een pakkend interview met NME nog levendig herinneren:

"I was awake, alert and aware. I had the misfortune of being up front while this was happening. We lost our brakes at the top of a two-mile hill with a 12 per cent downgrade. We had no brakes for just over two minutes. Just winding down a very thin road... and at the bottom, nothing but a viaduct. And it was 30 feet to the bottom. I remember every second of running down that road. I remember each second that we were airborne – all four wheels off the ground. I remember seeing the tops of trees. And I remember the moment of impact."

Nu, drie jaar later, is de band terug met een album dat de naam ‘Purple’ draagt. Drummer Allen Blickle en bassist Matt Maggioni hebben naar aanleiding van het ongeval de band verlaten en werden vervangen door vers bloed. Wij – fanaten van alles wat met extreme emoties, doorleefde somberheid en depressies te maken heeft -  zijn alvast benieuwd of deze aangrijpende gebeurtenis zal doorsijpelen in de nieuwste worp.

Sun O))) – ‘Kannon’ – (04/12 – Southern Lord)

De laatste wapenfeiten van deze drone-metalheads waren samenwerkingen met Scott Walker en Urves. Het laatste eigen werk dateert dus al van in 2009, toen ze onze woonkamermuren sloopten met ‘Monoliths & Dimensions’. Daar komt dus begin december verandering in - tevens ook de enige periode van het jaar waar een nieuwe release van Sun O))) hoort uit te komen. Het album bestaat uit drie nummers, die toepasselijk Kannon 1, Kannon 2 en Kannon 3 zullen heten. Volgens het perskaartje wordt dit het meest toegankelijke album uit het repertoire, al houden wij ons hart vast als we dit in de speler stoppen tijdens het kerstdiner. Op zoek naar wat sterk tegengif voor alle sneeuwmannen, sfeerverlichting en kerstmannen waarmee je omringd zal worden komende maand? Dan bieden we u bij deze de heerlijkste afrader van het jaar.

1 december 2015
Joris Roobroeck