Rosa Butsi - Circle One

Rosa Butsi - Circle One

Sinds januari van dit jaar deelde Roos Denayer om de twee maand een live-video van songs van haar debuut-ep. Nu is die ep er, samen met een nieuwe artiestennaam.

Rosa Butsi, “the artist formerly known as” Roos Denayer, is Soundtrack-winnares 2020 en artist in residence in Het Depot. Haar muzikale genen erfde ze van een Hongaarse oma, wiens naam sinds begin juli perfect fungeert als alter ego.

Wie de releases van de live-video’s ietwat volgde, weet perfect wat te verwachten van deze ep. Voor wie dat niet deed: verwacht een gevarieerd plaatje ergens tussen jazz en singer-songwriter in dat per song een nieuwe kleur krijgt door de inbreng van de gekozen gast(en).

Denayers warme stem wordt vast begeleid door bassist Trui Amerlinck (Tsar B, Ivy Falls), maar alsof die chemie nog niet genoeg borrelde, werden er per song één of meerdere vriend(inn)en uit de bubbel - zeg maar: de eerste cirkel - van Denayer uitgenodigd om mee te spelen. Floor Denil, Alexander De Baedts, Zjef Van Steenberge, Nina Kortekaas, Brent Buckler en Artan Buleshkaj, het zijn maar enkele van de klasbakken die de uitgepuurde melodielijnen van Denayer kwamen bijkleuren. Dat deden ze met zoveel liefde en tederheid dat deze ep niet alleen een warme deken, maar ook een pleister is op alle zielenpijn.

Opener Avia en afsluiter The Pants doen sterk denken aan Suzanne Vega op diens eerste plaat. The Style Of Everymore is zo mogelijk nog mooier. De twee stemmen van Denayer en Kortekaas vervlechten tot één en de druppels Rhodes-piano, die op de track vallen, doen denken aan warme septemberregen.

April en Kapé zijn de meer jazzy nummers, maar denk zeker niet aan freejazz. Alles blijft erg smooth en behapbaar zonder evenwel goedkoop te worden. De gitaarsolo in April is erg hoogstaand en de dwarsfluit, die Floor Denil doorheen Kapé weefde, en de samenzang met Denayer betoveren iedereen met een beetje goede smaak.

“Oudje” Tea Sugar A Dream werd ook terecht opgevist en kreeg een nieuw arrangement waarin ook strijkers binnenzweven. Het laat horen dat ook als duo Rosa Butsi je moeiteloos mee kan nemen naar hogere sferen. Vindt u op deze ep een mindere track? Laat het ons weten, want wij zijn nog altijd op zoek.

5 september 2020
Marc Alenus