Roofman - Fly Off, Fall Down, Come Back

Roofman - Fly Off, Fall Down, Come Back

Niet je typische drie minuten durende single, integendeel.

Vorig jaar dook Roofman op onze radar op met het tedere Slot Machine / VLT’s. “Mooi voorproevertje van het album”, schreven we toen, maar nu blijkt dat die track niet op de plaat zal staan en dat het nog tot voorjaar 2023 zal duren eer ‘Still The Mess I Was’ zal uitkomen.

Maar niet getreurd, vandaag komt de eerste single van de plaat uit en meteen wordt duidelijk dat Roofman aka Thijs van der Meulen niet je doorsnee singer-songwriter is. Fly Off, Fall Down, Come Back is immers geen commercieel productje dat op instant succes mikt. Het is een doorwrocht, ambachtelijk werkstuk van maar liefst bijna acht minuten lang dat zich langzaam een weg zoekt naar je hart, als een beekje dat geleidelijk aan verandert in een machtige stroom.

De muziek, die hij nu maakt, klinkt helemaal anders dan de muziek die hij destijds maakte met rockband Backgammon en is het resultaat van een diepgaande herbronning en het geduldig schrijven van nieuw materiaal en ontmoetingen met muzikanten van over heel de wereld die op doortocht in Nederland verbleven op de camping van zijn ouders.

Ook de ontmoeting met Johan Scheerer, baas van het vermaande Clouds Hill-label, was van belang. Hij werd aangezocht als mixer, maar haalde van der Meulen naar Hamburg om de hele plaat opnieuw op te nemen in de studio waar The Killers, Peter Doherty en The Whitest Boy Alive al platen opnamen en hij de Neve mixing desk kon gebruiken die eerder dienst deed voor The Beatles. En zoals eerst de natuur hem inspireerde, werkte ook de legendarische studio als inspiratiebron.

Laat je dus verbazen door het internationaal klinkende Fly Off, Fall Down, Come Back en kijk met ons mee uit naar wat nog volgen zal.

5 augustus 2022
Marc Alenus