#RockNFiets - Tom Waits - Broken Bicycles (1982)

#RockNFiets - Tom Waits - Broken Bicycles (1982)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Een fietsliedje van de welluidende rasp met het eeuwige hoedje. Een vrij atypisch nummer van oom Tom, want een regelrechte crooner waarin hij de rauwe, raspende stem zo zoetgevooisd mogelijk laat meegolven op de tonen van een mooie, traditionele ballade. De gebroken fiets wordt gehanteerd als metafoor voor een gebroken relatie: “Wheels won’t turn when the other has gone”, en de herinneringen eraan: “Things that nobody wants any more / all those playing cards pinned to the spokes”.

Hij schreef het als één van de songs op de soundtrack voor 'One From The Heart', een film van Francis Ford Coppola. Het werd opgenomen van oktober 1980 tot september 1981. Het was in deze periode dat Waits zijn vrouw, Kathleen Brennan, ontmoette, een medewerker van de studio waar het werd opgenomen. Hoewel de film in februari werd uitgebracht, werd de release van het soundtrackalbum uitgesteld tot oktober 1982 vanwege een geschil tussen Columbia Records en Coppola's Zoetrope Studios.

Crystal Gayle zingt op de plaat, solo of in duetten met Waits. De soundtrack werd genomineerd voor een Academy Award voor 'Original Music Score'. De film is op 27 januari 2004 opnieuw uitgebracht op dvd en die bevat een geremixte en geremasterde Dolby Digital 5.1 Surround Sound-versie van de soundtrack en van de originele studiosessies van Waits, een documentaire over het maken van de soundtrack evenals niet eerder uitgebrachte demo-opnames en alternatieve opnames.

Het album was het laatste in een bijna tien jaar durende samenwerking tussen Waits en producer Bones Howe. Howe vertelt hoe Waits hem het nieuws vertelde: "Hij belde me op en zei: 'Kunnen we iets drinken?' Hij vertelde me dat hij zich op een avond realiseerde dat, terwijl hij een nummer aan het schrijven was, hij zich afvroeg: 'Als ik dit schrijf, zal Bones het dan leuk vinden?' Ik zei tegen hem dat we een soort oud getrouwd stel aan het worden waren. Ik zei dat ik niet de reden wil zijn dat een artiest niet kan creëren. Het was tijd voor hem om een ​​andere producer te zoeken. We schudden elkaar de hand en dat was het. Het was een geweldige rit." 

Mooie, mistroostige ballade zoals alleen Tom Waits die kan produceren. Later ook nog eens gecoverd door Elvis Costello met Anne Sofie Von Otter in 2001 en door Mathilde Santing in 1987.

15 september 2023
Laurens Leurs