#RockNFiets - Queen - Bicycle Race (1978)

#RockNFiets - Queen - Bicycle Race (1978)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Bicycle Race is de voor de hand liggende opener van de wielerweek.

Zanger Freddie Mercury schreef het nummer in Frankrijk nadat hij de Tour de France langs zijn hotel had zien rijden. De band nam de lp 'Jazz” op op het Franse platteland, voornamelijk uit belastingoverwegingen. Drummer Roger Taylor beweerde in de 'Days Of Our Lives -documentaire dat ze maar liefst voor achtennegentig procent werden belast op royalties van eerdere albums. Vandaar dat ze overliepen naar Frankrijk en later naar Montreux in Zwitserland om toekomstige albums op te nemen.

Bicycle Race werd uitgebracht als een dubbele A-kant-single met Fat Bottomed Girls. Ze liepen rug aan rug op het album en veel radiostations speelden ze samen. De "Fat Bottomed Girls" worden genoemd in de songtekst van Bicycle Race. Overal waar Queen speelde, verkochten fietsenwinkels bellen aan fans die ze naar de show brachten om ze te gebruiken tijdens dit nummer.

Queen organiseerde in 1978 een wielerwedstrijd rond het Wimbledon-stadion in Engeland om de single te promoten. Vijfenzestig professionele modellen werden ingehuurd om naakt te racen met speciale effecten om de naaktheid in de originele video te verbergen. Een foto van de race werd gebruikt op de hoes van de single en afbeeldingen van de race werden gebruikt voor de video. Queen huurde er vijfenzestig fietsen voor. 

Toen het verhuurbedrijf, naar verluidt, ontdekte waarvoor ze werden gebruikt, weigerde ze de fietsen terug te nemen, tenzij de band voor nieuwe zadels betaalde. Het album bevatte een poster van de vrouwen in de wielerwedstrijd. Het werd weggelaten uit sommige exemplaren voor winkels, die het niet wilden verkopen, maar fans konden de poster per post bestellen als ze dat wilden. Er werd een bikinibroekje toegevoegd om de billen op de hoes van de single te bedekken, en op sommige Amerikaanse releases werd ook een bh toegevoegd. Tijdens een concert in Madison Square Garden in 1978 maakte Queen de video opnieuw door vrouwen met heel weinig kleding over het podium te laten fietsen.

De single vormt misschien wel het hoogtepunt van Queens experimenten. Het bevat een fantasierijke solo, die uitsluitend op fietsbellen wordt gespeeld, ongebruikelijke akkoordprogressies, verschuivingen in maatsoort (van 4/4 naar 6/8) en een hele reeks popcultuurreferenties in de teksten, waaronder vermeldingen van religie, het Watergate-schandaal, drugs, Jaws, Star Wars en Frankenstein.

11 september 2023
Laurens Leurs