#RockNFiets - Hawkwind - Silver Machine (1972)

#RockNFiets - Hawkwind - Silver Machine (1972)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Bij zoveel sonisch oproer denk je automatisch aan motoren of supersonische vliegtuigen maar het gaat hier wel degelijk om een fiets. Hawkwind: “Many people think the song is about scif-fiction space travel, but it’s actually about a bicycle.”

Hawkwind was een Britse psychedelische heavy metalband, ontstaan in 1969 in Londen als Group X. Ze veranderden de naam kort daarna in Hawkwind Zoo en vervolgens Hawkwind. Hoewel dit hun enige, echte hit was, verkochten de space-age-rockalbums constant goed gedurende de jaren zeventig.

Hawkwind-gitarist Dave Brock schreef de muziek voor dit nummer en frontman Bob Calvert componeerde de tekst. Volgens het tijdschrift Mojo van september 2011 werd de tekst van Calvert geïnspireerd door een kortverhaal van Alfred Jarry, genaamd 'How To Construct A Time Machine'. Maar in plaats van te schrijven over een "kosmische ruimtereismachine", liet hij het draaien rond zijn nieuwe zilveren racefiets.

Het is bassist Ian "Lemmy" Kilmister die de lead zingt op dit nummer. Lemmy, die later Motörhead oprichtte, was niet de belangrijkste zanger van de groep. Dat was Bob Calvert, die zich bij de groep voegde voor het 'Roadhawks'-album. Calverts pogingen om de zang op zich te nemen waren niet opgewassen tegen snuiftabak en dus kreeg Lemmy het telefoontje. "Lemmy had een hoge stem, maar hij was gewoon veel krachtiger. Hij had er een norse stem mee. Dus besloten we hem als zanger te gebruiken", legt manager Doug Smith uit. 

Calvert, die destijds in het ziekenhuis lag wegens manische depressie, ontdekte pas later dat zijn stem was vervangen. Uiteraard was hij niet tevreden. Het nummer, uitgebracht als single, werd live opgenomen vanuit de Roundtree in Londen op 13 februari 1972. Bij dat live optreden was Bob Calvert de zanger, maar zijn stem werden vervangen door die van Lemmy, toen het nummer werd gemixt en overdubd in Morgan Studios.

Dit was verreweg de grootste hit voor Hawkwind, bereikte nummer drie in het VK en werd gespeeld in het 'Top Of The Pops'. Het horen van Hawkwind op de BBC-radio was heel vreemd voor veel fans, aangezien de groep ver notoir anti-establishment was. Toen dit nummer een hoge vlucht nam, plaatste het Britse muziektijdschrift NME Lemmy op de cover zonder dat er sprake was van de andere bandleden. Dit wekte de indruk dat hij de frontman en leider van de band was, terwijl hij eigenlijk zelden lead zong en zich net bij de groep had gevoegd. Wij leerden het kennen via Alfred Lagardes 'Betonuur' op Hilversum 3 eind jaren zeventig.

12 september 2023
Laurens Leurs