#RockNFiets - Boards of Canada - Happy Cycling (1998)

#RockNFiets - Boards of Canada - Happy Cycling (1998)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Tour De France van Kraftwerk was te vanzelfsprekend. Daarom gaan we voor een andere elektroformatie die de fiets in een sonische vorm goot. Het wonderlijke duo Boards Of Canada. Niet zo gekend, maar o, zo inventief en mooi.

Boards of Canada is een Schots, elektronisch muziekduo, bestaande uit de broers Michael Sandison en Marcus Eoin, aanvankelijk als groep opgericht in 1986 voordat ze in de jaren negentig een duo werden. Het duo tekende eerst bij Skam, gevolgd door Warp Records in de jaren negentig, en kreeg erkenning na de release van debuutalbum 'Music Has The Right To Children' in 1998, waarop ook Happy Cycling figureert. Er volgden nog de veelgeprezen albums 'Geogaddi' (2002), 'The Campfire Headphase' (2005) en 'Tomorrow's Harvest' (2013). 

Het zijn dus geen Canadezen, maar Schotten, hoewel ze in 1979 een jaar in Calgary, Canada woonden, waar hun vader een jaar een bouwproject opvolgde. De bandnaam is geïnspireerd door de National Film Board of Canada, de overheidsinstantie naar wiens bekroonde documentaires en animatiefilms ze als kinderen in Canada keken. De broers experimenteerden al heel hun leven met opnametechnieken, bandmachines, uitgeknipte samples,... om eigen composities samen te stellen.

Happy Cycling is de naam van twee niet-verwante muzikale composities van Boards of Canada: een eerder stuk verscheen op 'A Few Old Tunes' en een latere compositie, die de basis vormt van alle nummers genaamd Happy Cycling op Boards of Canada's algemene releases en bekende live-opnamen.

Happy Cycling bevat onder meer de beat van de basdrum en de dissonante noot uit Pink Floyds Heart Beat, Pig Meat, die aan het begin en gedurende het hele nummer te horen zijn. Het griezelige koor, dat tijdens een groot deel van de song te horen is, is gesampled van Norman Jewison's 'Jesus Christ Superstar', met name The Crucifixion vanaf ongeveer minuut 1:04. De vogelgeluiden zijn afkomstig uit  Vangelis' La Fête Sauvage. Er is ook een geluid als van een man die zingt, nogal zwak en blikkerig. Een voorbeeld begint op minuut 2:43. De gemaskerde zang, die op minuut 6:25 begint, is van een interview met Jeff Lynne van Electric Light Orchestra op 'Rockline', gehost door Bob Coburn op 27 juni 1983. Het onderwerp is ELO's vermeende gebruik van backmasking op Eldorado van het gelijknamige album.

Mooie, gelaagde soundscape om op te fietsen en om de fietsweek dromerig mee af te sluiten.

17 september 2023
Laurens Leurs