#RockInSpace - The Kinks - Supersonic Rocket Ship (1972)

#RockInSpace - The Kinks - Supersonic Rocket Ship (1972)

Rock-‘n-roll en ruimtevaart, op het eerste gezicht geen evidente match. Toch gaan we deze week voor muziekjes met interplanetaire ambities.

Iedereen grijpt altijd terug naar de almachtige reeks superbe singles van The Kinks uit de sixties. En dat is terecht. Minder terecht is dat het oeuvre dat ze produceerden in de seventies stelselmatig wordt ondergewaardeerd, terwijl daar de parels ook gewoon voor het rapen liggen, als je een beetje moeite doet.

Feit blijft dat The Kinks in de jaren zeventig bleven strijden, maar daar niet altijd voor beloond werden. In deze ruimtelijke week focussen we even op vergeten single Supersonic Rocket Ship van de hand van - uiteraard - Ray Davies uit 1972, ook een track uit de dubbelelpee ‘Everybody’s In Showbiz’. De single zou de laatste toptienhit zijn in lange tijd (tot aan Come Dancing uit 1983). Een nummer over escapisme, het ontsnappen aan de trubbels in de wereld. Een thema dat Davies wel vaker behandelde. De weemoed naar vredige tijden waar alles fijner en mooier is, “Where nobody has to be hip / nobody's gonna travel second class" en "There'll be equality and no suppression of minorities".

Muziekcriticus Johnny Rogan over de song: " An attack on rock star hipness, since his fantasy rocket ship will serve as a refuge for misfits and other suppressed minorities." Mooi arrangement ook met sterke Caraïbische invloeden, steeldrums en een National Steel gitaar.

5 oktober 2022
Laurens Leurs