#RockInSpace - Spizzenergi - Where’s Captain Kirk (1979)

#RockInSpace - Spizzenergi - Where’s Captain Kirk (1979)

Rock-‘n-roll en ruimtevaart, op het eerste gezicht geen evidente match. Toch gaan we deze week voor muziekjes met interplanetaire ambities.

En we blijven in “Space, the final frontier, where no man has gone before”, de iconische openingszin van de legendarische ruimteserie die liep van 1966 tot en met 1969, maar meer herhalingen genoot dan 'De Kampioenen' en meer spinoffs en speelfilms opleverde dan goed voor hen was. Een ferme noveltypunkhit was Spizzenergi uit 1979, die de hitlijst in de UK voor meer dan zeven weken teisterde en zelfs de UK Indie Charts aanvoerde op nummer één met die lekker bollende basintro en het anthemische refrein.

Geschreven door zanger Spizz en toetsenman Mark Coalfield. In het nummer wordt gezocht naar kapitein James T. Kirk. En de volgende single ging - uiteraard - over sidekick Spock. Deze puntige single verdween in de vergetelheid. En dan ging men nog eens door met Five Year Mission (Featuring The Return Of Spock), allen te vinden op de debuutelpee. Maar de koe was al lang gemolken en hoe Spizz ook zijn best deed in de vele versies van de groep, Where’s Captain Kirk bleef de enige raison d’étre. Finaal zou John Peel tijdens een 'Star Trek'-special op tv de single bestempelen als "the only Star Trek tribute worthy of the Enterprise's jukebox", waarvan akte.

7 oktober 2022
Laurens Leurs