#RockInSpace - Angst - Neil Armstrong (1983)

#RockInSpace - Angst - Neil Armstrong (1983)

Rock-‘n-roll en ruimtevaart, op het eerste gezicht geen evidente match. Toch gaan we deze week voor muziekjes met interplanetaire ambities.

Van de meest bekende (Space Oddity) naar de meest obscure spacesong op één dag tijd. Moet kunnen. Maar laat ons er in één adem aan toevoegen dat het niet minder leuk wordt, want Neil Armstrong van de Amerikaanse punkrockers uit Denver, Colorado is een wonderlijke ode aan de eerste man op de maan in welgeteld één minuut en tien seconden.

Aan een hels tempo worden Neil Armstong en John Glenn door de mangel gehaald. Gestart in 1979 als The Instants en door een acuut gebrek aan een punkscene verkasten de twee broers Joseph Pope en Jon E. Risk en Michael Hursley doodleuk naar de UK, waarna ze terugkeerden naar San Francisco met nieuwe groepsnaam Angst en prompt een contract aangeboden kregen van het intussen legendarische SST Records om daar vijf platen uit te brengen in de jaren tachtig.

Hoewel ze niet buiten de punkrock-hardcore-scene raakten, tourden ze met tal van andere SST-bands als Minutemen, Black Flag of Meat Puppets. Het verhaal stopt in 1989. Maar nog niet helemaal, want Pixies-voorman Black Francis aka Frank Black is grote fan en nam zelfs een cover van hen op: Some Things (I Can’t Get Used To) op 'Snake Oil' uit 2015. Meer nog: hij schreef ook een tributesong aan de groep. Angst is enkel te vinden op de cd-single Robert Onion.

Op de vraag van Rolling Stone welke groep hij graag terug bij elkaar zou terug zien, antwoordde hij dan ook: “Angst. I'm sure there are other bands called Angst, but this is an obscure one from SST in the mid-Eighties. They used to play at the Rathskeller in Boston -- that's where I first heard them. Then I bought all their records. They were a San Francisco trio -- high energy but not punk -- and they were very influential on the Pixies and on me. 'Lite Life' is their best album -- good luck finding it”. 

4 oktober 2022
Laurens Leurs