Rock Zerkegem 2017: als het bier maar goedkoop blijft en de mensen komen

Voorbeschouwing

Rock Zerkegem – TomorrowZerk voor de vrienden – heeft dit jaar iets te vieren. Het jaarlijkse, heidense ritueel in de West-Vlaamse landerijen bestaat tien jaar. En daar hoort een terugblik bij. Wij vroegen organisatoren Jonas Messelier en Pieter-Jan Tavernier hoe zij de jaarlijkse pelgrimage van honderden bezoekers de afgelopen jaren beleefden en wat de toekomst brengt. “Een echt dieptepunt kenden we niet, denk ik?”

Rock Zerk is elk jaar opnieuw dezelfde headliner: pintjes aan één euro. Al werd er de afgelopen jaren ook geëxperimenteerd met Irish Coffees aan één euro. Een methodiek die werkt en waarmee het festival tussen Brugge, Oostende en Kortrijk een behoorlijke reputatie wist uit te bouwen. Maar Rock Zerkegem is meer dan dat. Ze staan elk jaar garant voor een fraaie line-up met vooral psychedelische en opkomende indie- en garagebands. De afgelopen jaren sierden o.a. Kenji Minogue, The Glücks, Night Beats, Alpha Whale, Mountain Bike, Bed Rugs, Equal Idiots en The Cosmic Dead de affiche. Dit jaar wordt er ook voor het eerst een bus ingelegd die de mensen uit Gent voor een prikje naar het festival moet lokken. Zerkegem is na tien jaar volwassen geworden.

Hoe zouden jullie Rock Zerkegem beschrijven aan een publiek dat het festival niet kent?

Jonas Messelier: De leuze “pintjes aan één euro”, helpt altijd wel. Ik vertel altijd dat de bands relatief onbekend zijn, maar toch een hoog niveau hebben. Daar ben ik altijd zeker van, want ik heb quasi elke band al eens op voorhand gezien.

Pieter-Jan Tavernier: Beste festival van Zerkegem met veel zatte mensen en veel goede muziek voor weinig geld.

Wat is voor jullie het meest memorabele concert op Rock Zerkegem van de afgelopen tien jaar?

Jonas: Dat zijn er een paar, vorig jaar had ik vooraf wat schrik dat The Cosmic Dead niet zou marcheren, maar iedereen stond met de ogen dicht te headbangen en gaf zich volledig over.

Pieter-Jan: De meeste shows in de tent zijn cool. Iedereen dicht op elkaar en hard gaan. Ik denk vooral aan Sects Tape, The Glücks en Alpha Whale.

Wat was het absolute dieptepunt van Rock Zerkegem? Welke gebeurtenis of concert zou je het liefst vergeten?

Jonas: Het allereerste of tweede jaar moest iemand afgevoerd worden omdat hij zichzelf bijna in een coma had gezopen.

Pieter-Jan: Twee jaar geleden was er storm de nacht voordien en waaide één van de tenten kapot. Dat was vervelend, maar uiteindelijk niet zo erg. Een echt dieptepunt kenden we niet, denk ik? 

Wordt 10 jaar Rock Zerkegem een speciale editie? Mag het publiek zich aan verrassingen verwachten?

Jonas: Er zijn een paar nieuwigheidjes. Zo is er nu een circustent en zijn er drie podia. Ook qua catering zal het net iets anders zijn. Het is nu ook mogelijk om vanuit Gent met de bus te komen. Brusselse en Antwerpse mensen kunnen de bus vanuit Gent nemen en achteraf nog een slaapmutsje drinken op de Gentse Feesten om daarna de eerste trein naar huis te nemen. Voor 25 euro word je al op en af gevoerd en krijg je meteen je toegangsticket erbij.

Pieter-Jan: Voor veel vrijwilligers van de eerste generatie Rock Zerkegem is dit het laatste jaar. Tijd voor jong volk, denken ze. In dat opzicht is het dus ook een beetje een speciale editie.

Wat brengt de toekomst voor Rock Zerkegem? Waar zien jullie het festival binnen tien jaar?

Jonas : Ik denk niet graag te ver vooruit, maar ik wil graag eens een editie doen met meer vrouwelijke bands. Een tribute band van The Doors zou ook niet misstaan.

Pieter-Jan: Als het bier maar goedkoop blijft en de mensen blijven komen. Ik zie het festival zelf niet veel groter worden, meer dan duizend toeschouwers kan de weide niet aan. Dus graag binnen tien jaar eens volledig uitverkopen, als we dan toch mogen dromen.

Rock Zerkegem vindt plaat op zaterdag 22 juli. White Fang, Mountain Bike, King Dick en The Roaring 420’s spelen er ten dans. Tickets kan je hier krijgen. Voor een plaatsje op de bus vanuit Gent verwijzen we je graag door naar deze Facebookpagina.

Maak kans op een duoticket voor Rock Zerkegem door ons Facebookbericht te delen! De winnaars worden vrijdag 21/07 bekend gemaakt.

17 juli 2017
Joris Roobroeck