Rock Werchter 2015: twintig keer prijs (4)

Achtergrond

De festivals – eigenlijk is het toch altijd een heel gedoe. Voor je goed en wel op het terrein bent, heb je al ruzie gehad met je lief (hoe ver is het nog? Kan jij die zak eens niet dragen? Moet je nu al beginnen te drinken?), de campingwacht die je drank in het vuilnis pleurt, je tent die niet meer over alle benodigde onderdelen blijkt te beschikken, en ga zo maar voort.

Eens het je dan toch is gelukt om de weide te betreden, loopt het nog niet allemaal van een leien dakje. Je vrienden blijken de vreselijkste muzieksmaak te hebben, de Schuer heeft al je favoriete groepen in hetzelfde tijdsslot gemikt, en voor tweeënhalve euro heb je blijkbaar nog steeds niets meer dan een lauwe pint in een plastic beker.

Alsof dat alles niet volstaat, zie je door het programma de bands niet meer. Waar er bij al het voorgaande alleen voorstaat, schieten we u in deze laatste materie met veel plezier te hulp. Per dag schotelen we je vijf acts voor die je absoluut niet mag missen. Graag gedaan!

Zondag 28 juni:

1. De mogelijke revelatie (The Barn, 13u00 - 13u35)

Leon Bridges (foto) gooide vorig jaar voor de lol enkele nummers op Soundcloud, en voor hij het wist is het hard beginnen gaan. Wordt door de Britse vakpers getipt als één van de revelaties van Glastonbury. Met zijn zijden stem en soulvolle nummers zien we hem zeker in staat om ook jou in te pakken.

2.De ambitiekampioenen (Klub C, 16u10 – 17u10)

Justin Young van The Vaccines liet onlangs optekenen dat hij met zijn band de concurrentie wilt aangaan met de Beyoncés en Kanye’s van deze wereld, om bij de grootste acts ter wereld te horen. Na hun laaiend onthaalde debuut vielen ze echter ietwat uit de gratie, toen bleek dat de kip toch ook geregeld eens een windei legde. Ze zijn nu echter terug met ‘English Graffiti’ – hun beste tot nog toe – en bewezen op Best Kept Secret in uitstekende doen te zijn. En als het regent, hebben ze ook een oplossing.

3.De Franse veroveraar (The Barn, 19u – 20u)

Wie nog nooit van Christine and the Queens heeft gehoord, heeft de voorbije maanden op een boorplatform in de Stille Zuidzee vertoeft. Het hele land viel bij bosjes voor Christine, en live doet deze geschoolde actrice naar verluidt ook meer dan enkel liedjes brengen. We voorspellen een massa volk, daar in The Barn.

4.De golden boy (Klub C, 20u – 21u15)

Al meer dan 25 jaar op de planken, meerdere Grammy’s in de wacht gesleept, ontzettend veel meisjesharten sneller doen kloppen, en toch nooit zo groot geworden als hij verdient te zijn. Ben Harper & the Innocent Criminals rijgen de fantastische albums en dito nummers moeiteloos aan elkaar, en mogen niet ontbreken op je laatste Werchterdag.

5.Afsluitende waanzin (Klub C, 22u05 – 23u20)

Voor de tigste keer de holle bombast van Muse trotseren? Wat ons betreft zijn er amusantere manieren om je festival af te sluiten. Met de geschifte rhymes van Yolandi en Ninja van Die Antwoord, bijvoorbeeld. Nog een laatste keer jezelf verliezen op de gameboybeats van deze Zuid-Afrikanen, en dan snel Klub C uit om het vuurwerk mee te pikken.

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Voor alle info surf je naar de website van het festival.

25 juni 2015
Andreas Hooftman