Rock Werchter 2015: twintig keer prijs (3)

Achtergrond

De festivals – eigenlijk is het toch altijd een heel gedoe. Voor je goed en wel op het terrein bent, heb je al ruzie gehad met je lief (hoe ver is het nog? Kan jij die zak eens niet dragen? Moet je nu al beginnen te drinken?), de campingwacht die je drank in het vuilnis pleurt, je tent die niet meer over alle benodigde onderdelen blijkt te beschikken, en ga zo maar voort.

Eens het je dan toch is gelukt om de weide te betreden, loopt het nog niet allemaal van een leien dakje. Je vrienden blijken de vreselijkste muzieksmaak te hebben, de Schuer heeft al je favoriete groepen in hetzelfde tijdsslot gemikt, en voor tweeënhalve euro heb je blijkbaar nog steeds niets meer dan een lauwe pint in een plastic beker.

Alsof dat alles niet volstaat, zie je door het programma de bands niet meer. Waar er bij al het voorgaande alleen voorstaat, schieten we u in deze laatste materie met veel plezier te hulp. Per dag schotelen we je vijf acts voor die je absoluut niet mag missen. Graag gedaan!

Zaterdag 27 juni

De zelfverklaarde grootste (Klub C, 15u – 15u50)

We hebben het vorige week zelf nog mogen meemaken op Best Kept Secret: The Tallest Man On Earth pakt met zijn fluisterliedjes makkelijk een hele festivalwei in.  Dat wilt echter niet zeggen dat de intiemere Klub C ’s mans werk onrecht zal aandoen, integendeel.

De Springsteenincarnatie (Main Stage, 18u – 19u)

The War On Drugs prijkte vorig jaar hoog op alle eindejaarslijstjes, en zeker ook op het onze. Dat ze de mosterd te veel bij Bruce Springsteen zouden halen? Alsof er ooit te veel Springsteen zou kunnen zijn! Wie hen vorig jaar op Pukkelpop heeft mogen aanschouwen, en zag hoe ze voormalig bandlid Kurt Vile – zelf niet van de minste – op verre afstand speelden, weet wat hen zaterdag te doen staat.

God (Klub C, 18u15 – 19u15)

Dit kan je ons niet aandoen, Schuer! Twee van de beste acts die je boekt, in het zelfde slot stouwen? Alle Foo Fighters mogen samen in een vulkaan vallen, maar iemand doen kiezen tussen The War On Drugs en Ryan Adams, dat is onmenselijk. De wispelturige Adams schommelt van stevige rock naar alt-country, is niet altijd even consistent, maar levert bij tijden wel de mooiste nummers ter wereld af. Ons hart breekt op voorhand al.

De Antipoden (Klub C, 20u15 – 21u20)

De Australische broer en zus Angus and Julia Stone trekken al een aantal jaar de wereld rond, om de boer op te gaan met de mooie liedjes die ze samen maken. Zomerse songs om op te dansen met bloemen in je haar, en kleine liedjes die ongetwijfeld de hele zaal stil krijgen. En ze zijn beiden zacht voor het oog, voor ieder geslacht en iedere geaardheid, dat mag ook al eens.

De lolbroeken (The Barn, 23u45 – 00u45)

De Jeugd van Tegenwoordig staat intussen al tien jaar op de planken. Zo lang is het al geleden dat Watskeburt?! uitkwam. Faberyayo, Vieze Fur en Willie Wartaal pakken ons al jaren in met taalsterke hiphop over de snuggere elektronicabeats van Bas Bron. Met of zonder sterrenstof – dit wordt knallen.

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Voor alle info surf je naar de website van het festival.

24 juni 2015
Andreas Hooftman