Rock Werchter 2015: twintig keer prijs (2)

Achtergrond

De festivals – eigenlijk is het toch altijd een heel gedoe. Voor je goed en wel op het terrein bent, heb je al ruzie gehad met je lief (hoe ver is het nog? Kan jij die zak eens niet dragen? Moet je nu al beginnen te drinken?), de campingwacht die je drank in het vuilnis pleurt, je tent die niet meer over alle benodigde onderdelen blijkt te beschikken, en ga zo maar voort.

Eens het je dan toch is gelukt om de weide te betreden, loopt het nog niet allemaal van een leien dakje. Je vrienden blijken de vreselijkste muzieksmaak te hebben, de Schuer heeft al je favoriete groepen in hetzelfde tijdsslot gemikt, en voor tweeënhalve euro heb je blijkbaar nog steeds niets meer dan een lauwe pint in een plastic beker.

Alsof dat alles niet volstaat, zie je door het programma de bands niet meer. Waar er bij al het voorgaande alleen voorstaat, schieten we u in deze laatste materie met veel plezier te hulp. Per dag schotelen we je vijf acts voor die je absoluut niet mag missen. Graag gedaan!

Vrijdag 26 juni

1. Het offer aan de zon (16u – 17u, Main Stage)

25°C en volop zon vrijdagmiddag? Dan kruip je niet in een tent. De Schuur heeft aan je behoeftes gedacht, en laat Damian ‘Jr. Gong’ Marley overvliegen uit Jamaica. Light that spliff en dein rustig mee op de reggaegolven van Bobs jongste zoon. Welcome To Jamrock!

2. Dé Belgische trots (Main Stage, 19u15 – 20u15)

Wie Balthazar al eerder aan het werk zag, grijpt iedere kans om ze opnieuw te gaan bekijken. We hebben hen al menig internationale headliner moeiteloos naar huis weten te spelen, en verwachten nu niets minder. Ijzersterke nummers, zo mogelijk nog sterkere band. En dan die afsluiter! Niet te missen.

3. De groep van het decennium (Klub C, 20u20 – 21u30)

Ze zien er wat sullig uit, de Britten van alt-J, maar ze maken muziek zoals je het nooit eerder hebt gehoord. ‘An Awesome Wave’ veroorzaakte in 2012 een schokgolf, en opvolger ‘This Is All Yours’ moest vorig jaar zeker niet onderdoen. Eén nummer als Matilda, en je bent alle Mumfords en Howards van deze wereld in een oogopslag vergeten.

4. Het toptalent (The Barn, 21u30 – 22u30)

FKA Twigs wou het aanvankelijk maken als achtergronddanseres, en dat lukte haar best aardig – met video’s voor artiesten als Kylie Minogue en Ed Sheeran. Maar ze verraste vriend en vijand met haar debuut ‘EP1’. Band of the Day van The Guardian, euforische reviews op Pitchfork, BBC Sound of 2014: ze werd bekogeld met accolades. Terecht? Gaat u vooral zelf luisteren.

5. De hitmachine (Main Stage, 23u45 – 01u00)

We hoorden weinig positieve stemmen over het concert dat Pharrell Williams vorige week op Pinkpop te berde bracht. Desalniettemin zal je ons vrijdag voor de afsluiter aan het hoofdpodium vinden: een man die al twintig jaar lang de charts domineert – zij het met The Neptunes, N.E.R.D., als soloartiest of in één of andere producer- of featuringrol – kùnnen we eenvoudigweg niet over het hoofd zien. Hopelijk brengt hij zijn strijkorkest mee (al vrezen we daarvoor).

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Voor alle info surf je naar de website van het festival.

26 juni 2015
Andreas Hooftman