Rock Werchter 2015: twintig keer prijs (1)

Achtergrond

De festivals – eigenlijk is het toch altijd een heel gedoe. Voor je goed en wel op het terrein bent, heb je al ruzie gehad met je lief (hoe ver is het nog? Kan jij die zak eens niet dragen? Moet je nu al beginnen te drinken?), de campingwacht die je drank in het vuilnis pleurt, je tent die niet meer over alle benodigde onderdelen blijkt te beschikken, en ga zo maar voort.

Eens het je dan toch is gelukt om de weide te betreden, loopt het nog niet allemaal van een leien dakje. Je vrienden blijken de vreselijkste muzieksmaak te hebben, de Schuer heeft al je favoriete groepen in hetzelfde tijdsslot gemikt, en voor tweeënhalve euro heb je blijkbaar nog steeds niets meer dan een lauwe pint in een plastic beker.

Alsof dat alles niet volstaat, zie je door het programma de bands niet meer. Waar er bij al het voorgaande alleen voorstaat, schieten we u in deze laatste materie met veel plezier te hulp. Per dag schotelen we je vijf acts voor die je absoluut niet mag missen. Graag gedaan!

Donderdag 25 juni

1. De geitenwollen Zweden (Klub C, 15u40 – 16u25)

Om er rustig in te komen raden we First Aid Kit aan. Klara en Johanna Söderberg zijn een stel Zweedse zussen die hun oor reeds vroeg te luisteren hebben gelegd bij de Amerikaanse folk. Gewapend met gitaar, piano, een sterke band en bovenal twee hemelse stemmen, roepen ze de zon aan met prachtige nummers als Emmylou.

2. De hype (The Barn, 16u25 – 17u15)

Chet Faker kwam aan de oppervlakte drijven met een ijzersterke cover van Blackstreets No Diggity. Sindsdien is zijn ster alsmaar hoger en hoger gaan rijzen. Debuutplaat ‘Built On Glass’ werd vorig jaar alom bejubeld, en we verwachten van de man met nummers als Gold dan ook niets minder dan een Werchterhoogtepunt.

3. De legende (Klub C, 19u15 – 20u15)

Patti Smith behoeft geen introductie. Deze grand dame van de punk brak in 1975 door met ‘Horses’, en laat ze op Werchter nu net dat album integraal komen brengen. Laat je alvast warm maken door deze liveversie van Redondo Beach.

4. De vuur-aan-de-lont-stekers (The Barn, 20:15 – 21:15)

Hot Chip maakt dansmuziek, maar heeft vooral een geweldige livereputatie. Wie hoopt op één-op-één kopieën van hun studiomateriaal is er doorgaans aan voor de moeite. Wat je wél kan verwachten is een stevige brok feestmuziek met funky gitaren en heavy synths.

5. De nachtshift (The Barn, 00u30 – 01u30)

Caribou is nog zo’n heftige liveband. Waar de songs op plaat vaak behoorlijk afgelikt klinken, krijgen ze live een randje die het geheel des te aanstekelijker maakt. Vakkundig opgebouwde elektronica om duchtig op los te gaan – we zien niet in waar u anders heen zou kunnen.

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Voor alle info surf je naar de website van het festival.

23 juni 2015
Andreas Hooftman