Rock Werchter 2014 - Vijf redenen om vroeg uit uw tent te kruipen

Achtergrond

Wie Metallica, Stromae, Pearl Jam, Arctic Monkeys of The Black Keys zijn hoeven we u, muziekliefhebber extraordinaire, natuurlijk al lang niet meer uitleggen. Dat ze het komende weekend de wei van Werchter gaan platspelen staat zo goed als buiten kijf.

Rock Werchter 2014 - Vijf redenen om vroeg uit uw tent te kruipen

Maar wie zijn dit jaar de jongere wolven, de (voorlopig nog) mindere goden? De bands die het zonder de cover of darkness moeten stellen? Die het daglicht moeten trotseren, alle wetten van de rock-’n-roll ten spijt, en die ervoor moeten zorgen dat u uw kater vergeet? Vijf prima redenen om op tijd de weide te betreden, hieronder voor u opgelijst.



Daptone Super Soul Revue

Van de bands in dit lijstje heeft deze misschien nog het meeste geluk. Zij treffen u helemaal aan het begin van het festival. Met een beetje geluk zijn de benen nog fris, bent u de vorige avond niet total loss gegaan en zorgt het alcoholgehalte in uw bloed nog niet voor comateuze toestanden.

Of het zal swingen? Als een tiet, meneer of mevrouw! Daptone bundelt als label het kruim van de hedendaagse soul, en komt op Werchter met een bloemlezing. Sharon Jones én Charles Bradley én The Sugarman 3 én Antibalas komen maar liefst 2,5 uur ten dans spelen. Wie nog maar één van hen ooit aan het werk zag weet dat dit een niet te missen concert wordt.

 

The 1975

Op vrijdag hebben de langslapers dik ongelijk. Op de Main Stage opent The 1975. Of het nu pop is of rock willen we in het midden laten, maar dat het aanstekelijk klinkt, valt niet te weerleggen. Voorprogramma’s voor Muse en de Rolling Stones, 200000 stuks verkocht van hun debuutplaat, talloze accolades uit verschillende hoeken: het zijn allemaal tekenen aan de wand dat het met deze Britten wel eens erg hard zou kunnen gaan in de nabije toekomst. Ga dat zien, en oordeel zelf of u de hype gelooft.

 

The Strypes

Of niet, want tegelijkertijd maakt een andere bende jonge snaken The Barn onveilig. De Ierse lads van The Strypes zijn gemiddeld 17 jaar, maar dat belet hen niet om grootheden als Jummy Page onder hun kennissen te mogen rekenen. Ze brengen rock-’n-roll van het zuiverste water, alsof de sixties nooit zijn geëindigd, en ze bewijzen dat ook in de naughties gitaarmuziek verrekt opzwepend kan zijn. Aangeraden door Elton John, Paul Weller, Noel Gallagher, Jeff Beck, Dave Grohl én ons!

 

Babyshambles

Wat ons betreft mag u het zaterdag wat rustiger aan doen, zolang u HAIM maar haalt. Zondag is het echter andere koek. Niemand ademt de laatste decennia meer rock-’n-roll uit dan Libertine Pete Doherty. Dat hij met zijn band Babyshambles de Main Stage op moet voor zonsondergang vinden we dan ook onbegrijpelijk. ’s Mans oude gewoonte om niet of uren te laat op te dagen op zijn eigen concerten lijkt alweer enkele jaren bezworen, en een concert met Doherty is altijd een belevenis – zij het niet altijd een muzikale hoogvlieger. Toch steeds de moeite waard om voor van onder de wol te komen, want een Doherty in bloedvorm is haast niet te evenaren.

 

Parquet Courts

Damn you, Schuur, om Babyshambles en Parquet Courts te laten overlappen! Die laatsten zijn hippe Brooklynites en slackers, en lijken op het eerste zicht mijlenver af te staan van de Oerbritse erudiete junkie die Doherty is, maar muzikaal vissen ze bij tijden in dezelfde vijver. Rammelende gitaren, clevere teksten en een cool die enkel mensen uit New York lijken te mogen claimen: allen daarheen!

9 juli 2014
Andreas Hooftman