Rock Werchter 2013: Hip, hipper, hipster

Achtergrond

Mooie liedjes duren niet lang, maar op de laatste dag van Rock Werchter moeten we nog niet meteen nostalgisch worden. Er werd namelijk een volledig programma ineen geflanst met als hoofddoel het entertainen van de hardcore festivalganger, en Schuers heeft dit jaar zijn best gedaan om af te sluiten in stijl. Ons programmaboekje bulkt alvast uit van de bands die in fluo zijn aangeduid.

Rock Werchter 2013: Hip, hipper, hipster



Hip, hipper, hipster

Komaan, nog een laatste keer uit de slaapzak rollen, en morgen kunnen we alweer in een comfortabel bed slapen. De hipsters onder ons die al vroeg –en bij voorkeur katerloos ontwaken (bah bier, zo mainstream)- kunnen zich meteen richting festivalweide begeven om er Youth Lagoon een bezoekje te brengen. De jonge Amerikaan Trevor Powers heeft namelijk een allegaartje aan psychedelische en feelgood atmosferische geluiden voor ons in petto. Denk: de liefdesbaby van Tame Impala en Beach House.

Daarna passeren we snel even bij baardmans Matthew E. White, die soulvolle Americana brengt in de stijl van Randy Newman en ons alvast kon overtuigen met zijn Big Love. Veel tijd om te treuzelen is er echter niet, want in Klub C zijn de jongelingen van Bastille al volop bezig met de soundcheck. Ze bengelen al een tijdje helemaal bovenaan de Britse hitlijsten met indiepopnummers als Pompeii en Flaws. De magische, zalvende stem van frontman Dan Smith zou vast wel eens kunnen zorgen voor het kippenvelmoment van deze editie.

Derde keer, goede keer?

En dan wordt het spannend, want in The Barn staan de gezusters Haim op het programma. Of ze ook effectief zullen komen, weet niemand. Hun eerdere passages aan de Belgische Ancienne Belgique en het Sportpaleis –als voorprogramma van Rihanna- werden namelijk afgezegd met als reden “een onafgewerkte plaat”. Wij hopen alvast dat deze nu wel klaar is, want Este, Danielle en Alana zullen met hun muziek zorgen voor een stukje seventies op de Werchterse weiders. Grote voorbeeld? Fleetwood Mac. Beloftevol? Volgens BBC de beste nieuwkomer van 2013. Conclusie? Gaan kijken!

One-hit wonders en hedendaagse klassiekers

Ondertussen maken we ons gretig druk om die vervelende bekerverzamelaars, bestellen we een veel te dure pint, en bestuderen we het gras van dichtbij. Tijd om te rusten, dus. Horen we daar nu alweer Another Love in de verte? Ah nee, Tom Odell is dit jaar te gast op Rock Werchter. Benieuwd of de singer-songwriter meer uit zijn mouw kan schudden dan enkel deze knappe pianoballad.

Maar we sparen onze krachten, want hierna is Alt-J aan de beurt. De Britten leverden vorig jaar zowat een van de beste platen van 2012 af, die bekroond werd met een prestigieuze Mercury Prize. ‘An Awesome Wave’ zit opvallend knap in elkaar, heeft invloeden zat, en zou live wel eens een van de revelaties van Werchter kunnen worden.

We verwijderen ons daarna zo ver mogelijk van Klub C, want dat irritante emolied van Passenger –geef toe, na duizend keer op de radio te zijn gespeeld, hebben we er toch echt wel schoon genoeg van- zou wel eens onverwacht onze oren kunnen binnensijpelen.

Enjoy the silence

Liever richten we onze pijlen op de melancholische indierock van Band of Horses en daarna de catchy, lijvige rockplaten van The Gaslight Anthem. Allebei groepen die behoren tot de categorie ‘live de moeite waard’.

Maar de ultieme kers op de taart is –hoe kan het ook anders- het Britse Depeche Mode! In 1985 staat deze immens populaire elektronische groep voor de eerste keer op Rock Werchter. Zo’n twintig jaar later gingen al meer dan 100 miljoen albums over de toonbank en mogen ze festivalaffiches wereldwijd headlinen. Depeche Mode is tot op de dag van vandaag nog steeds een grote inspiratiebron voor artiesten als Pet Shop Boys, The Killers, Arcade Fire, Coldplay en zélfs Shakira. Binnenkort presenteren ze een nieuwe langspeler, die ze waarschijnlijk live zullen voorstellen. Aanwezig zijn is de boodschap.

Tot volgend jaar, Rock Werchter!

Nu zit het er écht bijna op. Maar niet voordat we de 18-jarige nieuwkomer Jake Bugg eens onder de loep hebben genomen: een authentieke stem in een jong lichaam, dat doet denken aan rockhelden van weleer als Johnny Cash, Oasis en Bob Dylan. Nog eens flink shaken op zomerse gitaarnummers als Two Fingers en Lightning Bolt? Gaarne.

En wie weet volgt daarna alweer een epic Editors-moment op Rock Werchter. De Engelse formatie mag het festival afsluiten, en is intussen een vaste waarde geworden. Het filmpje waarin een fan de ogen sluit terwijl frontman Tom Smith het beste van zichzelf geeft op de Main Stage, is al zo’n 2.600.000 keer bekeken op Youtube. Deze akoestische versie van No Sound But The Wind zal nu ongetwijfeld weer voor gesloten ogen en meezingmomenten zorgen. Al hopen wij ook op wat nieuw materiaal, afkomstig van hun vierde langspeler die ondertussen nog lekker warm bij de platenboer ligt. En misschien wat vuurwerk om de festiviteiten mee af te sluiten?

Rock Werchter, het is weer mooi geweest. Back to life, back to reality. Maar wij twijfelen er niet aan dat we huiswaarts zullen trekken met alweer tonnen muzikale herinneringen tegen onze hersenpan.

3 juli 2013
Janne Degryse