Rock Herk 2019: muzikale etiquette

Voorbeschouwing

Rock Herk 2019: muzikale etiquette

Wanneer de grote festivals zich focussen op grote namen, zouden de kleine festivals zich dan moeten focussen op kleine namen? Het is een logica waar Rock Herk zich niets van aantrekt, want het kleinschalige festival serveert zowaar één van de beste line-ups van deze zomer. De organisatie heeft er werk van gemaakt om zo weinig mogelijk overlap te creëren, hetgeen getuigt van muzikale etiquette. Op dat vlak hoeven we ook u waarschijnlijk niets meer bij te brengen, maar we kunnen wel suggesties doen.

Vrijdag 12 juli

Tessa Dixon (Main Stage, 18h30)

Wat beloftevolle acts betreft, weet Rock Herk steeds de vinger aan de pols te houden. Teken hiervan is de boeking van popprinses Tessa Dixon. Als één van de winnaars van De Nieuwe Lichting gaat er al een hoop buzz gepaard met juffrouw Dixon, maar de muziek rechtvaardigt elk buitensporig eufemisme. De elektroballade Beautiful Pain getuigt van internationale klasse en doet ons enkel maar meer uitkijken naar een debuutplaat.

STAKE (Club, 21h50)

Steak Number Eight is dood, leve STAKE. De band van Brent Vanneste, Joris Casier, Jesse Surmont en Cis Deman onderging eind vorig jaar een metamorfose en liet daarbij ook het nummer acht achterwege. De essentie is gelukkig nog steeds aanwezig: loeiharde gitaren en schreeuwerige vocals. In november presenteert de band het nieuwe album in de AB, maar de echte fans staan deze zomer natuurlijk al paraat.

dEUS plays The Ideal Crash (Main Stage, 22u30)

Ook gOD daalt dit jaar af naar Herk-de-Stad. Hij doet dat in de gedaante van Tom Barman en zijn collega’s. Om de twintigste verjaardag van het meesterwerk ‘The Ideal Crash’ te vieren, speelt dEUS de hele plaat van voor naar achteren. Wie hits als Instant Street en Sister Dew of parels als Everybody’s Weird en Dream Sequence #1 wil horen, staat best om half elf aan de Main Stage.

Sleaford Mods (Club, 23u20)

Maatschappijkritiek, maagzuur en modderende bassen, het is een alliteratie die we al eens durven gebruiken wanneer we het Britse duo Sleaford Mods beschrijven. De snedige en uitgespuwde teksten van Jason Williamson gaan niets of niemand uit de weg, terwijl de beats van Andrew Fearn voor een dansbare vibe zorgen. Wie de eerste festivaldag wil afsluiten met een hevig feestje tegen de verzuring, weet waar naartoe.

Zaterdag 13 juli

Slow Crush (Club, 15u00)

“Alweer een shoegaze-copycat? Nee, eigenlijk overstijgt Slow Crush met dit debuut dat niveau, alleen al door de intrinsieke kwaliteit van de songs.” Met deze lovende woorden beschreef onze man de muziek van de Belgisch-Britse band Slow Crush. Uw opdracht is simpel: zorg dat u op zaterdag zo snel mogelijk in de Club staat. Vergeet ook niet uw mooiste schoenen aan te trekken, want staren zullen we.

Jaguar Jaguar (Main Stage, 16h40)

Onderkoelde popmuziek die toch exotisch en zomers klinkt: het lijkt een contradictio in terminis, maar toch omschrijft het perfect de muziek van jonge honden Jaguar Jaguar. Een subtiele gitaarriff hier, een ooh-ooh-koortje daar en enkele charismatische muzikanten, meer hebben deze heren niet nodig om ons aan het dansen te krijgen. Tel daar het muzikale talent, dat ze al bij bands als Faces On TV en Soldier’s Heart tentoon konden spreiden, en u weet waar u ons kan vinden omstreeks twintig voor vijf.

Whispering Sons (Club, 20h00)

Eigenlijk zouden we het u niet meer moeten aanraden, maar het is sterker dan onszelf. Als u Whispering Sons nog niet aan het werk zag tijdens de clubtour, raden wij u ten stelligste aan om tegen acht uur present te tekenen in de Club. Want na het optreden op Rock Werchter, bleek dat Fenne Kuppens en haar luitenants ook klaar zijn om de heersers van het festivalseizoen te worden.

Dead Man Ray (Main Stage, 20h50)

Van beloftevolle jonkies naar oude rotten in het vak. Met ‘Over’ kwam de band met dé muzikale verrassing van het voorjaar. Velen hadden de hoop op een reünie van de cultband al opgegeven, maar net wanneer we het het minst verwachten, schitteren Daan Stuyven, Rudy Trouvé, Elko Blijweert, Wouter Van Belle en Herman Houbrechts het felst. Zonder verwachtingen aan de Main Stage gaan staan, lijkt ons schier onmogelijk, maar dat zal het vijftal niet tegenhouden om ons van de sokken te blazen.

Amenra (Club, 23h00)

Wie na het optreden van Dead Man Ray nog niet is weggeblazen, zal dat na de show van Amenra wel zijn. De band van Colin H. Van Eeckhout heeft een fenomenale livereputatie en telt volgers tot ver buiten de Europese grenzen. Rock Herk afsluiten met een band van wereldkaliber? Het kan in de Club om elf uur!

10 juli 2019
Nick Van Honste