Robert Van Yper : 'Lennon' - een verademing

Achtergrond

Toen wij het voorstel kregen om 'Lennon' van Robert Van Yper te bespreken, hadden we niet eens door dat de eerste editie van dat boek in 2005 werd uitgegeven. Dat besef kwam later pas. Maar de mail van uitgeverij EPO bracht duidelijkheid: in december zal het namelijk dertig jaar geleden zijn dat John Lennon in New York werd neergeschoten. En bovendien zou Lennon dit jaar ook nog eens zeventig jaar oud zijn geworden.

Robert Van Yper : 'Lennon' - een verademing



Dat daar al behoorlijk wat inkt over gevloeid is, hebt u ongetwijfeld al aan den lijve ondervonden. En dat mag ook. John Lennon was inderdaad een baanbreker op meerdere vlakken. En Van Yper legt dat haarfijn en vooral uitermate boeiend uit in zijn boek.

Wie al kennismaakte met Van Yper aan de hand van zijn unieke en spannende kijk op de geschiedenis van de rockmuziek via zijn boek 'Rock It!' zal daarover niet echt verbaasd zijn. Door alles in een eenvoudige, verstaanbare en bijzonder klare taal uit te leggen en bovendien de hoofdstukken kort te houden, leest 'Lennon' als een ware sneltrein.

We zijn niet meteen biografielezers en we zijn ooit ook begonnen aan andere biografieën van John Lennon, maar dat hielden we nooit meer dan drie hoofdstukken vol. Maar Van Ypers hoofdstukken zeggen wat ze moeten zeggen, niet meer, maar vooral ook niet minder. Daarom heb je er helemaal geen moeite mee om dit boek in één spreekwoordelijke ruk uit te lezen.

Je leert dat Lennon niet alleen muzikant was, dat hij de vinger aan de pols van de wereld hield en dat ook steeds op het juiste moment wist uit te spelen. Je komt te weten dat hij ook beeldende kunst maakte en niet alleen die figuurtjes die iedereen kent heeft getekend/gemaakt. En er is nog zo veel meer.

Van Yper doet je gebiologeerd lezen hoe het leven van Lennon evolueerde, hoe zijn relatie met Yoko Ono nu precies zat, waarom de gevestigde waarden van de Verenigde Staten zo'n hekel aan hem hadden. Je leert de artiest kennen op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden.

'Lennon' is een verademing, een boek dat je kan inspireren, maar waar je ook gewoon van kan genieten. En Van Yper verdient daarvoor een standbeeld. Nu enkel nog een financier vinden.

10 oktober 2010
Patrick Van Gestel