Robbe Van Petegem

Eindejaar 2016

Bijna een jaar bij de ploeg, legt Robbe Van Petegem de focus vooral op modern klassiek, ambient en experiment. Dat er weinig grotere plezieren zijn als een zetel, een goed boek en een goed album is voor hem bijna een evidentie.

Mooi gepoetste plaat

  1. David Bowie – ‘Blackstar’
  2. Ian William Craig – ‘Centres’
  3.  Kaitlyn Aurelia Smith & Suzanne Ciani – ‘Sunergy’
  4. Jason van Wyk – ‘Attachment’
  5. Jenny Hval – ‘Blood Bitch’
  6. Bonnie “Prince” Billy & Bitchin Bajas – ‘Epic Jammers and Fortunate Little Ditties’
  7. Julius Eastman – ‘Feminine’
  8. Kevin Verwijmeren – ‘Those Glorious Heights’
  9. Western Skies Motel – ‘Settlers’
  10. Oranssi Pazuzu – ‘Värähtelijä’

Mooi in levende lijve

1. Zowat het hele “festival zonder naam” van de broers Dessner, Justin Vernon, Stargaze, Vincent Moon en nog enkele andere – Funkhaus studios, Berlijn, 01-02/10/2016

2. Anna Von Hausswolff – Sint-Jacobskerk Gent, 13/05/2016

3. 65daysofstatic – Botanique, 13/11/2016

4. Jóhann Jóhannsson – 30CC, 05/12/2016

5. Fire! Orchestra – De Studio, 03/06/2016

Mooi niet!

Er was ongelofelijk veel hype (of natuurlijk een uitstekende mediacampagne) voor de nieuwe albums van Radiohead en Kanye West. Beide bleken toch eerder matig en oneven. En dan ben ik nog niet begonnen over de manier waarop Milow of Bazart ons door het strot werd geduwd.

 Mooi maar gemist

Ook dit jaar werd er weer meer (goede) muziek uitgebracht dan ik kon oplijsten. Tijdens de eerste helft van 2016 ontdekte ik nog regelmatig albums uit 2015 die aan mijn aandacht ontsnapt waren. Tenzij iedereen een jaar stopt met muziek maken, zal dat patroon zich nog wel even voortzetten.

Mooi in beeld

Een teken van leven van Dirty Projectors was al geweldig nieuws. Bleek het nummer en de clip ook nog eens steengoed.

Mooi in woord

Helemaal zeker van wat hij zingt ben ik niet, maar met ‘Schaduwland’ leverde Jan Swerts weer uitstekend werk af. De droefheid en leegte van Het Duurt Zolang Het Duurt, Liza biedt een vreemd soort comfort voor dagen waarop het minder gaat. Sinds het album uit is, heb ik al talloze keren naar dit nummer geluisterd, telkens weer wachtend op het moment dat zijn stem naar boven gaat.

De toekomst is mooi

De lijst is lang, maar van eigen bodem kijk ik momenteel vooral uit naar de nieuwe albums van Chantal Acda en Illuminine.

25 december 2016
Patrick Van Gestel