Ro Maron - Collected

Achtergrond

De Belgische new beat-jaren, het blijft een straf - en bij momenten hilarisch - stukje muziekgeschiedenis. Dat we ermee het wereldnieuws haalden, artiesten tot in het verre buitenland inspireerden en dat onze clubcultuur er helemaal door veranderde weet ondertussen God en klein Pierke. Dat er toen wel degelijk uitstekende dingen gemaakt werden zijn velen misschien al vergeten.

Een verzameling singles van de hand van Ro Maron kan een gemakkelijk geheugensteuntje zijn op onze dementerende leeftijd. Een naam die niet meteen een belletje doet rinkelen, hoewel je hem als zanger van 2 Belgen nog vaak op onze radio’s hoort. Rembert De Smet was een meester in het bedenken van pseudoniemen. Artiestennaam Ro Maron vond je ook maar in kleine lettertjes op de labels van je platen. Vooraan op de hoezen prijkten Zsa Zsa La Boum, 2 Body’s, Agaric, Le Mystère en een pak anderen.

Op deze dertig nummers telende compilatie vind je dan ook twintig verschillende uitvoerders terug waar slechts één man achter schuilde. Op een aantal tracks na waarop ook TC Matic-bassist Ferre Baelen en opper-Praga Khan Maurice Engelen mee jammen. Zoiets was trouwens geen uitzondering in de new beat-scene. Het is algemeen bekend dat er - vooral in de beginperiode - maar een handvol producers aan de slag waren, maar releases van verschillende acts leken elkaar zo wel in hoog tempo op te volgen.

Wie nog het geluk heeft gehad de Belgische moeder der discotheken, Boccaccio, in zijn gloriedagen langs de binnenkant gezien te hebben, die zal ongetwijfeld een heel aantal dingen herkennen op ‘Collected’. Something Scary (Zsa Zsa La Boum), Acid Drill (Edwards & Armani), Body Drill (2 Body’s) en Opus 303 (Le Mystère) zijn haast cultklassierekers geworden in de Belgische dancescene.

Je hoort er ook de undergroundvibe in, lang voor de de commerciële uitwassing van het genre de kop op stak. De donkere synths en de droge beats die voedingssupplementen in electronic body music vonden en de acidklanken die herinneren aan de experimenten van housepionier DJ Pierre.

Op de latere producties van Ro Maron hoor je hoe hij meer verschuift in de richting van de hardere ravescene. Tiled Room (Agaric), I Got You (Sleepwalker) en Meditation (Air Of Gloom) zijn daar mooie voorbeelden van. Verder vind je ook enkele meer ambientgetinte songs terug, die bij momenten een hoog David Lynch-gehalte hebben.

En voor wie het zich afvraagt, Rembert De Smet is dezer dagen zanger en gitarist van wereldmuziekgroep Està Loco. Een man dus waarvan we misschien nog niet alles te weten zijn gekomen. Laat ‘Collected’ alvast een eerste stap zijn.

7 februari 2015
Koen Van Dijck