#RiffORama - Iggy Pop - Cold Metal (1988)

#RiffORama - Iggy Pop - Cold Metal (1988)

Slechte verliezer, voltijds toffe peer en gitaarslinger par excellence Cedric Maes doet op Radio Willy al enige tijd verwoede pogingen om de gitaarriff in eer en glorie te herstellen middels het wekelijkse “best songs in the world”-programma en in de jaarlijkse 'Riff Top 100'. Wij voegen er deze week graag nog eigengereid een paar aan toe.

Zon op de autobaan, raam open en dit full blast in de bolide en je weet: daar is dit soort riffs en songs voor gemaakt en voor niks anders. Akkoord, het is niet de meest intrigerende Iggy Pop maar je kan niet elke dag 'The Idiot' maken en ook en vooral Iggy heeft een “fun” side, die hij van tijd tot tijd van de lijn moet laten.

De glorieuze en compleet terechte comeback, die hij in 1986 inzette met 'Blah Blah Blah' met een beetje (veel) hulp van buddy Bowie, bracht hem op 6 november 1986 al naar de Brielpoort in Deinze (Aanwezig!). En toen iedereen meer 'Blah Blah Blah' verwachtte, liet James Jewel Osterberg zijn haar groeien en ging hij in regelrechte glamrockstijl de studio in met Sex Pistol Steve Jones en Hanoi Rock Andy McCoy (echte naam Antti Hullko) om een onvervalste hardrockplaat te maken, die recht in de lens keek van MTV’s Headbanger’s Ball (Hoe zou het nog zijn met Vanessa Warwick?).

Door sommige fans weggehoond maar voor ons een vingeroefening, die we wel lustten. 'Instinct' is echt niet de stinker, waarvoor sommigen hem versleten, maar gewoon een rechttoe-rechtaan hardrockstamper, die niet eens zo heel ver af lag van één van de basisingrediënten van de smerige, trashy rock-’n-roll, gedragen door een oerriff die Iggy mee had helpen uitvinden.

En elke keer als die machtige oerriff van Cold Metal wordt ingezet, gaan de haren op de armen rechtop staan en neem je als vanzelf de airguitarpose aan, die bij dit nummer hoort. “Cold metal / in the afternoon / sounds lovely like a Hendrix tune.”

16 april 2023
Laurens Leurs