#RiffORama - Heart - Barracuda (1978)

#RiffORama - Heart - Barracuda (1978)

Zeven riffs hebben we u afgelopen week geserveerd. Maar eigenlijk krijgen we er in deze digitaal gesynthetiseerde tijden niet genoeg van en voegen we er deze week graag nog eens eigengereid een paar analoge riffs aan toe.

Nog eentje die ons ter ore werd gebracht door het legendarische betonuur van Alfred Lagarde op Hilversum 3 met een heerlijk riff-intro.

Geschreven door frontdames en zussen Ann en Nancy Wilson samen met gitarist Roger Fisher en drummer Michael DeRosier. Volgens de band is het nummer een statement over de platenindustrie in het algemeen. Het is geschreven in een tijd dat er wrijving was tussen de band en het label. 'Little Queen' was de eerste lp die Heart uitbracht voor het CBS-Portrait-label. Het oude label, Mushroom Records, klaagde de band aan en bracht in datzelfde 1978 'Magazine' uit, een album dat bestond uit eerder opgenomen materiaal dat Heart niet wilde uitbrengen. De Wilson-zussen onthulden in verschillende interviews dat het lied ging over Hearts woede over een advertentie die Mushroom Records in vakbladen had geplaatst, waarin werd gesuggereerd dat Ann en Nancy lesbiennes waren die een affaire hadden. 

Het nummer concentreert zich op Anns woede jegens een promotor, die na een concert in Detroit naar haar toe kwam en vroeg hoe het met haar "minnaar" was. Ze dacht aanvankelijk dat hij het had over toenmalige vriend en bandlid Michael Fisher. Nadat de promotor had onthuld dat hij het over zus Nancy Wilson had, werd Ann boos en ging ze terug naar de hotelkamer om het nummer te schrijven. Nancy plaatste gepaste, boze muziek bij de woorden om het lied af te maken en vergeleek de slordige kant van muziek met een gevaarlijke vis.

Tijdens de presidentiële campagne van 2008 werd dit nummer gebruikt als het onofficiële themalied voor de Republikeinse vice-presidentskandidaat Sarah Palin. De gouverneur van Alaska kreeg oorspronkelijk de bijnaam "Sarah Barracuda", toen ze basketbal speelde op de middelbare school, vanwege haar felle concurrentievermogen. De naam werd nieuw leven ingeblazen nadat Palin in 1996 burgemeester werd van haar geboorteplaats Wasilla en werd gespeeld op de Nationale Republikeinse Conventie van 2008, nadat ze een toespraak had gehouden. 

De volgende dag gaven Ann en Nancy Wilson een verklaring waarin stond: "De Republikeinse campagne heeft geen toestemming gevraagd om het lied te gebruiken en ze zouden die toestemming ook niet hebben gekregen. We hebben de Republikeinse campagne publiekelijk gevraagd om onze muziek niet te gebruiken. We hopen dat onze wensen worden eerbiedigd." Dat gebeurde niet en het lied werd die avond op de conventie gespeeld nadat presidentskandidaat John McCain had gesproken en Palin zich bij hem op het podium had gevoegd. Zoals de Republikeinse campagne aangaf, hadden ze de juiste uitvoeringsrechten voor het nummer verkregen en waren ze niet verplicht om verdere toestemming te krijgen om het te gebruiken (dat zouden ze wel hebben als ze het in een commercial of video wilden gebruiken).

Zonder juridisch verhaal te halen namen de Wilson-zussen wraak in de media. Ze vertelden aan Entertainment Weekly: "De opvattingen en waarden van Sarah Palin vertegenwoordigen ons op geen enkele manier als Amerikaanse vrouwen. We vragen dat ons lied Barracuda niet langer wordt gebruikt om haar imago te promoten. Barracuda werd eind jaren zeventig geschreven als een vernietigende tirade tegen het zielloos, zakelijk karakter van de muziekbusiness, vooral voor vrouwen".

Hoewel Heart het gebruik van het lied bij de RNC niet toestond en niet wilde toestaan, zit er ironie in de keuze van Republikeinse strategen om er daar gebruik van te maken. Co-auteur van het nummer, Roger Fisher, was ook anti-Palin, maar hij zag de dingen anders en vertelde Reuters dat hij "enthousiast" was dat het nummer werd gebruikt, omdat het een win-winsituatie was. Hij legde uit dat terwijl Heart publiciteit en royalties krijgt, de Republikeinen profiteren van "de ingenieuze plaatsing van een geweldig nummer". Hij voegde eraan toe dat hij een deel van de opbrengst zou gebruiken voor een donatie aan de Obama-campagne en dus steunen de Republikeinen Obama nu".

Toen Heart in 2013 aab de Rock And Roll Hall Of Fame werden toegevoegd, speelden ze Barracuda als laatste in een set van drie nummers. Tegen die tijd waren de Wilson-zussen de enige originele leden, die nog bij de band zaten, maar het was de 'Little Queen'-line-up die werd ingewijd: Roger Fisher, Howard Leese, Michael DeRosier en Steve Fossen. Er was enig kwaad bloed tussen de Wilsons en de voormalige bandleden en in eerste instantie sloten Ann en Nancy een reünie uit. Uiteindelijk stelden ze de fans gerust door Crazy On You uit te voeren met de klassieke line-up, maar ze deden Barracuda met de toenmalige band samen met enkele vrienden uit Seattle: Chris Cornell (die hen introduceerde), Mike McCready (Pearl Jam) en Jerry Cantrell (Alice in Chains). 

23 april 2023
Laurens Leurs