#RiffORama - Frank Zappa - Rat Tomago (1979)

#RiffORama - Frank Zappa - Rat Tomago (1979)

Slechte verliezer, voltijds toffe peer en gitaarslinger par excellence Cedric Maes doet op Radio Willy al enige tijd verwoede pogingen om de gitaarriff in eer en glorie te herstellen middels het wekelijkse “best songs in the world”-programma en in de jaarlijkse 'Riff Top 100'. Wij voegen er deze week graag nog eigengereid een paar aan toe.

Laten we met de lastigste, maar tevens spannendste aftrappen.

Absoluut geen eenduidige riff, maar een lange, intensieve en dynamische riffimprovisatie. Wij waren veertien in 1979 en altijd als een hongerig wolfje op zoek naar nieuwe muziek. In de vakantie met de fiets naar Bree naar de vrijdagmarkt om daar in Fonosjop Kludde op de Witte Torenwal een hele wijl diep in de platenbakken te verdwijnen. En soms waren de koopcassettes, toen nog een fashionable item, ook in de aanbieding. Zo gristen we 'Sheik Yerbouti' van Frank Zappa mee voor 149 Belgische franken (net geen 4 euro), want we waren behoorlijk zot van de hitsingle Dancing Fool.

Maar 'Sheik Yerbouti', de dubbelelpee, bood zoveel meer. Zo werd ons wereldbeeld hevig door elkaar geschud door de meest waanzinnige gitaarsolo annex riff-fest die we al ooit gehoord hadden. Een apocalyptisch vunzige Gibson SG die, wars van elke conventie, gedurende meer dan vijf minuten overal doorheen klieft en scheurt. Tot op vandaag vinden we hem nog altijd even boeiend en opwindend (u zou ons door de kamer moeten zien airgitaren).

Eigenlijk een live opname (15 februari 1978 in de Deutschlandhalle in Berlijn) en eigenlijk een solo, die de oorsprong vond in een ander Zappanummer dat hij eerder in 1976 op 'Zoot Allures' had staan: The Torture Never Stops met eenzelfde structuur, baslijn en het vrouwelijk gekreun.

Op dat moment in 1979 was de cassette van 'Sheik Yerbouti' onze eerste echte kennismaking met Frank Zappa en moesten we nog ontdekken wat voor spannends hij voor 1978 nog deed en welk een ingenieus gezelschap zijn Mothers Of Invention wel waren geweest. Maar Rat Tomago was/is een buitenaardse ervaring die we al een paar keer hebben getracht diets te maken aan derden die er niet altijd de magie van doorgronden. Wij daarentegen kunnen er keer op keer zot van vreugde van worden.

10 april 2023
Laurens Leurs