#RiffORama - Elvis Costello & The Attractions - Chelsea (1978)

#RiffORama - Elvis Costello & The Attractions - Chelsea (1978)

Zeven riffs hebben we u afgelopen week geserveerd. Maar eigenlijk krijgen we er in deze digitaal gesynthetiseerde tijden niet genoeg van en voegen we er deze week graag nog eens eigengereid een paar analoge riffs aan toe.

Hij hoeft van ons absoluut niet naar Chelsea, zolang hij en de fijnzinnige attracties deze dolgedraaide riff maar blijven presenteren aan onze riffhongerige oortjes.

Van Costello's tweede lp uit 1978 'This Year's Model'. Het nummer werd geschreven door Costello terwijl hij als computerprogrammeur werkte. Muzikaal werd het nummer beïnvloed door bands als The Who en The Kinks en valt het op door de prominente baslijn van Bruce Thomas, gevolgd door Costello's spinnijdig scherpe riff. Chelsea werd uitgebracht als de debuutsingle van 'This Year’s Model', bereikte nummer zestien in het VK, scoorde ook behoorlijk in andere landen en blijft tot vandaag een hoofdbestanddeel van Costello's liveset.

Costello herinnert zich de avond dat hij het nummer schreef: “Op een vroege ochtend sloop ik met mijn gitaar naar kantoor, omdat ik wist dat ik tot laat in de nacht zou werken. Toen alle anderen naar huis waren gegaan en ik alleen was in het verder donkere gebouw met alleen het gezoem en gebabbel van de computerterminal en het verre licht van een koffiezetapparaat naast het trappenhuis, waar moordenaars op de loer lagen, schreef ik (I Don't Want To Go To) Chelsea"

Tekstueel werd het nummer gedeeltelijk beïnvloed door "een late serie films op de BBC uit de jaren zestig, die zich afspeelden in Londen", waar Costello naar had gekeken. Costello werd ook geïnspireerd door reizen die hij in zijn jeugd met zijn vader naar Chelsea had gemaakt: "Ik was met mijn vader naar een paar van de meer duurzame kledingzaken van Chelsea gegaan tijdens een zeldzaam uitje samen. [...] Nu leek Chelsea nog meer een onbereikbare buurt. Het stond zowel voor het groovy verleden als voor de broeihaard van de nieuwe punkgolf". 

Het nummer werd snel opgenomen. Bassist Bruce Thomas herinnerde zich: "We hebben letterlijk de beste nummers op 'This Year's Model' - Pump It Up, Chelsea - op één middag gedaan. Het was net Motown. We gingen gewoon naar binnen, speelden ze in en dat was het". Bruce Thomas noemde de baslijn van John Entwistle op My Generation als inspiratie voor zijn eigen baslijn.

20 april 2023
Laurens Leurs