#RickenbackerRules - The Smithereens - Behind The Wall Of Sleep (1986)
De Rickenbacker, die prachtige, Amerikaanse semi-akoestische gitaar met de ronde vorm in vintage kleuren die zowel in zessnarige als in twaalfsnarige vorm menige rock-'n-rollklassieker zo typische inkleurde. Er zijn er zoveel dat het niet bij één week kon blijven. En dus gaan we twee weken lang de hort op met songs, ingespeeld met die fantastische gitaar.
Moeilijk uit te drukken hoe intens graag wij teruggrijpen naar de melodische kracht van The Smithereens uit Carteret, New Jersey USA. Al van de prilste ep 'Beauty And Sadness' uit 1983, die we op Radio 2 hoorden op een zonnige septembernamiddag op de patio bij de ouders in Waterloos, een week voor we als student geschiedenis naar Brussel (toen nog ‘de wijde wereld’) trokken, volgen we dit potige kwartet. We herinneren ons alle details, omdat er plots “iets” gebeurde op de radio dat raakte. Of zoals ze zo mooi in het Engels zeggen: “It stopped me in my tracks”.
We zijn hen blijven volgen, onze zwartgelederjackte powerpoppers met de voorliefde voor de Britse sixtiesgolf. De potige gitaren, liefst niet al te veel, maar wel duidelijke akkoorden, die zin hebben in harmonie en een stevig refrein hanteren dat met gebalde vuist vooruit luidkeels kan meegezongen worden. Wat we ook deden op Rock Meerhout in - waarschijnlijk - 1989. We spelen dan ook nog altijd met immens veel plezier The Smithereens, die overuren draaiden in ons stamcafé bij Lagossa in Bree. Superdeluxe spannende popnummers, trefzekere harmonieën op een bedje van spannende akkoorden. Helaas ontviel ons zanger-schrijver Pat DiNizio in 2017 op tweeënzestigjarige leeftijd en moeten we het in zijn plaats, met veel plezier zelf spelen.
Hier met Behind The Wall Of Sleep, waarin gitarist Jim Babjak de Rickenbacker voor één keer niet in een Vox AC-30 plugt, maar in de vertrouwde Marshall, waardoor het rinkelende geluid van de Rickenbacker ook op hoog volume een speciale crunch meegeeft. Klassiek thema voor een rock-‘n-rollsong: de zanger heeft sterke gevoelens voor een dame die hij, zelfs niet bij benadering, kan bereiken. Alles wat hij nog kan is over haar dromen en een potente song schrijven uiteraard!
Het was rond 1986 dat The Smithereens bijna uitsluitend op Rickenbacker speelden en de firma bezorgde hen, in ruil voor advertenties met The Smithereens, Rickenbacker-gitaren (zoals te zien op pagina 155 van 'The Complete History Of Rickenbacker Guitars' van Richard R. Smith (1987)). Tijdens de 'Green Thoughts'-tour van 1988 deden ze dat ook en het groepsgeluid stond bijna synoniem voor de gitaar.
Et voilà, bij deze zit de Rickenbacker-veertiendaagse erop. Oorspronkelijk in Santa Ana, California in 1931 gestart als producent van Hawaiaanse en steelgitaren en intussen geroemd als één van dé classic-rock-gitaren.