#RickenbackerRules - The Searchers - Needles And Pins (1964)

#RickenbackerRules - The Searchers - Needles And Pins (1964)

De Rickenbacker, die prachtige, Amerikaanse semi-akoestische gitaar met de ronde vorm in vintage kleuren die zowel in zessnarige als in twaalfsnarige vorm menige rock-'n-rollklassieker zo typische inkleurde. Er zijn er zoveel dat het niet bij één week kon blijven. En dus gaan we twee weken lang de hort op met songs, ingespeeld met die fantastische gitaar.

Een evergreen die je, zonder dat je het zelf weet, helemaal van buiten kent en zelfs - zoals de Engelsen dat plegen te zeggen - take it for granted. Maar als je met fris uitgespoelde oren durft te luisteren, hoor je opnieuw een geniaal nummer. Geniaal in de eenvoud en ijzersterk in de melodische kracht.

In 1963 geschreven door producer/arrangeur Jack Nitzsche en Sonny Bono (die getrouwd was met Cher) en die, nog voor Sonny And Cher, bijval had als producer en componist. In 1963 voor een eerste maal opgenomen door Jackie DeShannon, die er een bescheiden hitje mee scoorde: "There were a lot of issues with the record company, a lot of marketing things I wasn't happy with," vertelt ze. "For instance, Needles And Pins was top five in Detroit, top five in Chicago, and top five in every city it was played in. However, unless you're coordinated across the country and the song hits the charts at the same time, you can't get the big leaps. My record didn't have that, because it would be going down in Chicago while it was going up in some other city. So that was a problem."

Intussen werd het door een veelvoud aan artiesten gecoverd: (even ademhalen)  The Ventures, Del Shannon, Cher, Smokie, James Last, Tom Petty & The Heartbreakers in duet met Stevie Nicks, The Ramones, Peter Orloff (in het Duits), Petula Clark (in het Frans), Willy DeVille en vele, vele anderen. Maar de bekendste versie en wellicht ook de meest succesvolle is die door de Britse The Searchers, die andere Merseybeatgroep uit Liverpool, die het Cliff Bennett hoorden brengen in de vermaarde Star-Club in Hamburg en het kozen als hun single.

Het lijkt alsof een twelve-string Rickenbacker opent, maar het zijn twee six-string-gitaren die unisono spelen, waardoor het klinkt als een twelve-string en de geluidstechnieker liet per abuis de echoknop wijdopen staan, maar iedereen hield van het resultaat. Dus bleef het zo met het gekende gevolg. The Searchers kenden vele bezettingen en gaven een allerlaatste concert in 2019. Needles And Pins blijft wellicht hun beste song, inclusief het Rickenbackergerinkel van gitarist Mike Pender.

13 februari 2021
Laurens Leurs