#RickenbackerRules - The Plimsouls - A Million Miles Away (1982)

#RickenbackerRules - The Plimsouls - A Million Miles Away (1982)

De Rickenbacker, die prachtige, Amerikaanse semi-akoestische gitaar met de ronde vorm in vintage kleuren die zowel in zessnarige als in twaalfsnarige vorm menige rock-'n-rollklassieker zo typische inkleurde. Er zijn er zoveel dat het niet bij één week kon blijven. En dus gaan we twee weken lang de hort op met songs, ingespeeld met die fantastische gitaar.

Een persoonlijke favoriet van ons, de heerlijke Plimsouls. Het ontdekken waard, deze powerpopgroep uit Paramount, California, die rond de jaren tachtig twee straffe platen uitbracht. Onder leiding van de gerenommeerde Peter Case, die al een hele tijd, met wisselend succes, solo aan de weg timmert en die ook met zijn eerste groepje The Nerves (Hanging On The Telephone werd door Blondie tot wereldhit getorpedeerd) niet onverdienstelijk rockte.

Maar The Plimsouls maakten vanaf 1978 grote sier in de Los Angeles-clubscene en promotor Stephen Zepeda tekende hen voor Beat Records, die wel meer potente powerpop de wereld in zond. Grootste hit was dit A Million Miles Away uit 1982 met een prominente rol voor de Rickenbacker, die Peter Case toen hanteerde.

Het nummer werd opgepikt voor de film ‘Valley Girl’ (met een prille Nicholas Cage in één van de eerste hoofdrollen) waarin de groep ook figureerde. Mede door deze cameo werd het nummer een jaar later opnieuw uitgebracht en werd het alsnog een bescheiden hit in de Billboard Hot 100. Later, in 1995, werd het nog hernomen door Goo Goo Dolls.

Het soloverhaal van Peter Case is voor een andere keer, maar The Plimsouls kwamen nog een keer bij elkaar in 1996, hetgeen dermate beviel dat men nog eens de studio indook voor een reünieplaat ‘Kool Trash’ met als gastdrummer Clem Burke van Blondie. Peter Case deed de oorspronkelijke Rickenbackers van de hand, maar heeft intussen een nieuw exemplaar dat regelmatig wordt gehanteerd tijdens het solowerk.

10 februari 2021
Laurens Leurs