Rian Snoeks - Cool Kids

Rian Snoeks - Cool Kids

Winnaar van 'Sound Track' 2019, finalist van 'De Nieuwe Lichting' 2020 en afgelopen zomer nog supportact voor de Anderhalvemetersessie van Flip Kowlier in Het Depot. Geen fout palmares voor een zeventienjarige middelbare schoolganger uit Limburg, niet? Dat het onze landgenoot Rian Snoeks niet aan ambitie ontbreekt, dat mag je uit bovenstaande alvast niet ontgaan zijn. Tussen het verplichte studeren door focuste Rian zich de afgelopen jaren vooral op het verder ontwikkelen van zijn pen, zowel solo onder eigen naam, als voor rapcollectief Goeie Jongens.

Met Cool Kids levert Rian Snoeks een eerste single van 2021 af. Hij werkte daarvoor samen met het Overleg Jongerenwelzijn in het kader van een nieuwe campagne omtrent groepsdruk, een onderwerp dat de Peltenaar nauw aan het hart ligt. Zo liet de rapper in een interview met Studio Brussel weten dat hij vroeger vaak gepest gewerd en “mentaal niet de meest gemakkelijke persoon is”. Met het nummer wil Rian zijn leeftijdsgenoten dan ook meegeven dat ze voor niemand van het eigen pad moeten wijken en te allen tijde voor zichzelf moeten opkomen.

Het nummer zelf valt op te splitsen in twee duidelijke delen. In het eerste deel profileert Rian zich nog als een echte "cool kid", gekleed in hippe skaterkleren, die verdrinkt in berichten van meisjes op Snapchat en iedere week alcohol drinkt tot hij alle tijdsbesef verliest. Na die portie opschepperij luidt de magistrale beatswitch van producer Anders (Coely, Uberdope, …) het tweede deel van het nummer en de videoclip in. Rian wisselt ondertussen ook de skaterkleren in voor een T-shirt uit de Kwetsbaar-lijn van Gentse DJ Eagl, die eerder dit jaar een campagne startte rond kwetsbaarheid.

En laat kwetsbaarheid nu ook de hoofdrol spelen in het tweede deel van Cool Kids. “Gij zijt gij, da's genoeg, laat het masker vallen / Verander nooit voor de groep, ge moet uw kansen pakken / Geef niet toe aan de druk om iets te zijn wat ge niet echt zijt / … Ik hang niet met de cool kids, want dat maakt mij niet cooler”, rapt hij onder meer. Een erg waardevolle boodschap, vlijmscherp aangekaart door de klare taal van Rian Snoeks, de strakke beat van Anders, en de geweldige videoclip geregisseerd door Ayby Cetin (Broodnodig, Undercover, …).

Met Cool Kids bevestigt Rian Snoeks zijn status als één van België's meest beloftevolle hiphoptalenten, die met de songteksten cruciale onderwerpen probeert aan te kaarten. Petje af, Rian.

25 januari 2021
Hannes Deraedt