Retie Rockt onder de loep genomen

Achtergrond

Terwijl nagenoeg heel België zich klaarmaakt voor het nakende EK in Frankrijk, hebben ze in Retie nog voor de eerste overwinning van onze Rode Duivels al een reden tot feesten. Retie rockt weer. Op 11 juni mag Gemeentepark 't Schijf wederom dienstdoen als extra sfeermaker. En het plaatje klopt volledig: muzikaal het beste van eigen bodem en van onze noorderburen, verrassende randanimatie en unieke foodtrucks.

Veel frontvrouwen op deze 2016 editie. Het Antwerpse Bliksem is geen onbekende. De thrashmetal van Peggy Meeussen en haar bende staat al jaren als een huis. Of iedereen Dool zal kennen, is minder zeker. De Nederlandse frontvrouw ging vroeger door het leven als Elle Bandita. Maar het was tijd om er een échte band van te maken. Verwacht je aan duistere, meeslepende muziek.

Black Mirrors spelen een mengeling van de muziek van Janis Joplin met Queens Of The Stone Age; een gewaagde aanrader. Opener The Belle Rose Five doet het iets rustiger aan als de vorige bands, maar zal zeker en vast sfeer brengen met hun mix van rockabily, rhythm & blues, country en rock-'n-roll.

Onverwacht staan er ook twee bands te spelen waarvoor het de laatste maal in Retie zal zijn, Peter Pan Speedrock had ongeveer een jaar geleden het afscheid al aangekondigd en zal ongetwijfeld wederom ouderwets knallen, maar het nieuws van John Coffey is nog redelijk vers. Twee jaar geleden stond dat gezelschap al eens in Retie en dit optreden moest de logische stap vooruit worden. Het zal integendeel een afscheid zijn. Maar wij twijfelen er niet aan dat ze er, zoals ze het nagenoeg ieder optreden doen, een dikke lap op zullen geven.

Van Death Alley hopen we dat ze nog vele jaren mogen doorgaan. Het moet zowat de heetste band in het rockland van dit moment zijn. Na Nederland is nu de rest van Europa aan de beurt. En ook België ontsnapt niet. Het kwartet staat aan de vooravond van de grote doorbraak, en de duistere, psychedlische, onheilspellende rock-'n-roll met een knipoog naar The Devil's Blood zal zeker en vast potten breken in Retie. 

The Hickey Underworld mag als headliner aantonen waavoor ze staan: de vaandeldragers van de Belgische noiserock. Sinds Tim Vanhamel zich heeft aangesloten bij de bende, wordt er stevig gerockt. Laatste album 'III' zorgt ervoor dat ze op de hoogste plaats van de Retie Rockt-affiche terrechtkwamen.

Heb je je ticket nog niet op zak? De voorverkoop loopt tot vrijdag 10 juni. Daarvoor kan je terecht op de nieuwe, strakke website van Retie Rockt.

8 juni 2016
Bert Gysemans