Resolume

Inlandse Maatjes
Resolume
Tegenwoordig zien we steeds meer toepassing van live visuals bij events en feestjes. Op een groot projectiescherm worden dan tal van kunstzinnige beelden (jawel) geprojecteerd die een bijdrage moeten leveren aan de beleving van de party in kwestie. De VJ is de persoon die dit visuele lekkers klaarstoomt vanachter zijn laptop en videomixer, met als maatstaf de muziek van de DJ. Wij wilden weten hoe dit alles nu juist werkt en testte één van de bekende VJ-software pakketten op de markt: Resolume.Om VJ te zijn heb je helemaal geen nood aan al die hardwarespulletjes zoals videomixers, high-def monitors en AV splitters. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een VJ-programma zoals Resolume. Best voorzie je op de PC ook goed wat opslagruimte aangezien je heel wat stukjes video en beelden op je pc zal moeten opslaan vooraleer je iets kwalitatiefs uit het programma kunt persen.

Resolume laat VJ’s toe om drie verschillende kanalen simultaan met elkaar te mixen. In het hoofdvenster krijg je dus bovenaan in het midden de drie kanaalvensters. Hierin kan je tal van parameters in real-time manipuleren. Zoals de weer te geven kleuren (RGB), adaptatie aan het geluid (door de DJ aangeleverd), de afspeeleigenschappen van een eventueel filmpje en nog meer van dat fraais. Ook zijn hier tal van mogelijkheden aanwezig om de overgangen tussen verschillende videoclips zo esthetisch mogelijk te maken: een gewone fade-out, een knipperovergang, een verschuiving...

Rechts van de kanalen krijgen we dan het previewschermpje. Dit toont het beeld dat uiteindelijk via de computer zal verstuurd worden en het eventueel aanwezige publiek op het scherm te zien zal krijgen. Het grootste deel van het werkscherm wordt ingenomen door rechthoekjes van gelijke grootte waarin je alle nodige files kan laden, zoals flashfiles, videobestanden en foto’s. Je kan ze van hieruit ook meteen met één simpele muisklik overbrengen naar één van de beschikbare kanalen.

\"\"Verder beschikt Resolume over een Audio Analysis engine die het opgevangen geluid (via line-in of line-out) analyseert en omzet in zichtbare statistieken. Deze analyse kan je dan gebruiken met je beelden, om bijvoorbeeld de snelheid van je film aan te passen aan de hoeveelheid beats in de muziek of om de zichtbaarheid van een bepaald beeld te combineren met het aantal hoge of lage tonen.

En dan belanden we bij het onderdeel waar het bij de VJ’s om draait: de effecten. Resolume biedt onzettend veel effecten aan die jammer genoeg NIET onderling met elkaar gecombineerd (op éénzelfde beeld) kunnen worden om op die manier een eigen beeld te maken. Een gemiste kans. De effecten variëren van gehele “vernieling” van het beeld tot simpele kleurencorrectors en van bewegingen tot groottewijzigingen. De mogelijkheden zijn immens.

Het programma biedt naast dit alles ook de mogelijkheid om livebeelden te mixen. Zo kan je beelden geschoten door een webcam meteen bewerken en doorsturen naar je eindscherm. Ook een volwaardige DV-camera kan je door middel van FireWire aansluiten op je pc en gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld beelden van de aanwezige menigte op je screen te toveren, dit zorgt gegarandeerd voor luid gejuich van de geprojecteerde personen.
Naast dit alles kan je ook je midi-keyboard aansluiten en met Resolume gebruiken. Je kan het programma dan gewoon “bespelen” als zijnde een instrument.

Dit programma is erg uitgebreid, maar toont in volle ornaat aan dat er heel wat talent vereist is als je VJ wilt worden. Niets houd je natuurlijk tegen om het programma te proberen (gratis demo downloadbaar via www.resolume.com) en misschien word je wel de VJ op één van de volgende events die gebruik maken van live-visuals.
Enneuh, vergeet die creativiteit ook niet, want zonder dat ingrediënt geraak je zowaar nergens...

28 april 2018
Lorenzo Van Loon