#Radiosongs - R.E.M. - Radio Song (1991)

#Radiosongs - R.E.M. - Radio Song (1991)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Een schone van R.E.M. en het uitstekende openingsnummer van 'Out Of Time' uit 1991.

Radio Song bevat de verrassende bijdrage van invloedrijke rapper KRS-One. R.E.M.-gitarist Peter Buck legde in 1991 aan Guitar School uit: "Toen we het uitschreven, hadden we alleen akoestische gitaar, bongo's, bas, orgel en een twaalfsnarige boven het refrein. Toen we in de studio kwamen, voegden we drums toe en ik legde wat funkgitaren neer en we dachten: 'Nu is het een soort van funknummer.' En Michael stelde voor om KRS in te schakelen, aangezien hij al eerder met hem had gewerkt (KRS-One verscheen in een openbare aankondiging voor Stipe's filmproductiebedrijf C-Hundred)”. KRS-One zou oorspronkelijk alleen "Hey, hey, hey", zingen, maar werd geïnspireerd om een ​​rap te schrijven die hielp om samen te vatten wat de boodschap was.

Het grootste deel van 'Out Of Time' is opgenomen terwijl de muzikanten er doorheen speelden en eventuele fouten werden in de uiteindelijke mix opgenomen. Dit nummer was de uitzondering en volgens Peter Buck komt dat omdat ze midden in de sessies van toonsoort veranderden. Buck: "We hadden het in E geknipt, maar veranderden het in F. Toen Michael het begon te zingen, zei hij: 'Man, ik weet niet wat het is, maar ik krijg niet de spanning die ik nodig heb.' Ik stelde Fis voor, wat te hoog was en toen probeerden we F, wat perfect was, omdat er bepaalde plaatsen waren waar zijn stem op dat nummer moest staan."

Dit nummer kwam uit op hetzelfde moment dat R.E.M. doorbrak op de commerciële radio met Losing My Religion. De band heeft nooit veel moeite gestoken in het maken van hits, wat de lange levensduur verklaart, aangezien ze zichzelf niet onder druk zetten om op de radio te komen. Producer Scott Litt vertelde aan Mojo dat er veel kleine experimenten de rondte deden tijdens de opname van ‘Out Of Time’. "Op Radio Song had ik een James Brown-beat op een kleine sampler en dat was onder de track – R.E.M. speelde eroverheen", zei hij. "Vervolgens hebben we de originele James Brown-sample eraf gehaald. Daar ben ik een beetje down van. Terugkijkend zou ik willen dat we het aanhielden."

14 augustus 2023
Laurens Leurs