RE:introducing - Yodok III (Tonefloat)

RE:introducing

Opgelet, ambientvrienden! Wie het verhaal van Yodok III gemist heeft, krijgt een unieke herkansing. Label Tonefloat brengt immers een sterk gelimiteerde box op de markt met de eerste drie platen van Dirk Serries, Tomas Järmyr en Kristoffer Lo netjes digitaal op cd gebrand.

Even een stapje terug. Yodok III is het initiatief van heer en meester van de minimale gitaardrones, Dirk Serries (VidnaObmana, Fear Falls Burning, Microphonics). Hij heeft zijn imposante creaties versterkt met de zweverige tubatonen van Lo en de freejazzdrumpartijen van Järmyr. Het eindresultaat zijn lang ontwikkelende muzikale creaties die vertrekken vanuit sfeer en soberheid, maar langzaam opzwellen tot bombast en dreigement. Laten we het omschrijven tot een hybride van jazz, ambient en avant-garde. Dat mag trouwens gerust een klein half uur per droomsymfonie duren, een tijdspanne die deze hectische maatschappij volledig naar de achtergrond verdrijft.

Muziek wordt in de handen van dit trio een beleving. Er is geen op of neer, geen nemen of laten, geen goud of zilver. Er is enkel een avontuur waarin niets plots iets wordt en waanzin plots aanzien. De expressie van een trage, maar onontkoombare evolutie. Dat wordt vertaald in drones van gitaar en koperblazer die gezamenlijk aanzwellen, in combinatie met drumpartijen die aanvankelijk spaarzaam in de sfeer meegaan maar later ADHD-allures krijgen (overigens met indrukwekkende improvisaties). Keer op keer bouwt Yodok III op tot een eigen apocalyps.

Over de verschillen tussen de drie cd’s, gaan we het niet hebben. De amorfe improvisatiestructuur, waarmee deze drie heren elkaar voorttrekken, wijzigt voortdurend. Maar de muzikale idee is telkens gelijkaardig, zowel qua inhoud, textuur als qua levensduur.

Beste vrienden van de belevingsmuziek, kosmonauten van het minimaal avontuur, wees gezegend. U vreesde immers even dat uw ontdekkingstocht met de zomerzon zou wegebben? Geen zorg; Yodok III, triumviraat van geduld en creatie, geeft u met deze box voldoende stof om herfst en winter te doorworstelen. Wees er snel bij want dit indrukwekkend muzikaal geheel overstijgt zonder enige moeite alle ‘Lord Of The Rings’-films bij elkaar.

17 oktober 2016
Johan Giglot