Reggae Geel 2016: grenzeloos optimisme

Achtergrond

Voordat de zomer echt definitief zijn vleugels openvouwt, nemen we u graag mee in ons pleidooi waarom u op deze editie van het mekka der tropische festivals, Reggae Geel, echt niet mag ontbreken. We hebben u immers weer een jaar lang moeten missen met uw vrolijke snoet, grenzeloos optimisme en muzikale passie.

Reggae Geel 2016: grenzeloos optimisme



Want u heeft natuurlijk ook met ons opgemerkt hoe de media zich meer en meer laten misleiden tot negatieve berichten aangaande zomerfestivals. Welnu, in dit bertoog is geen plaats voor al dan niet welkome artiesten, wangedrag van bezoekers of verscherping van controles op veiligheid en bezit van tuinkruiden. Samen met u maaien we ook graag de algemene opinie weg dat Reggae Geel gelijk staat met één of meerdere hele festivaldagen lijden onder hikkende orgeltjes en glazig starende rasta’s. Laten we de nieuwe bezoeker overtuigen dat dit unieke festival met zijn vele podia en ontdekkingshoekjes een gigantische muzikale diversiteit vertoont, van moderne dancehall tot authentieke ska, van diepe dub tot zomerse roots. Catch a vibe!

Eerlijk is eerlijk, wij houden het ook niet meer bij met meer dan zestig zangers, backingbands, mc’s of soundsystems. Maar we zappen er graag op los en bieden onderaan van elke act die we aanhalen een fijne muzikale tip. Dus vlieg gerust even met ons mee.

Vrijdag zet, na meer dan tien jaar afwezigheid, Beres Hammond opnieuw voet op Geelse bodem. De vaandeldrager van gepassioneerde lovesongs bezit misschien wel een van de meest soulvolle stemmen in Jamaicaland en biedt rootsmuziek op een wel erg hoog, zwoel niveau. Eveneens op de mainstage en vier jaar na haar smashing show: de feministische queen en fraaie verschijning Tanya Stephens. Check even de compilatiefilm van deze ravissante dame haar vorige passage in België en durft maar eens niet voor haar charmes te vallen. Verder willen we ook even de met de vinger wijzen naar de naam Feluke, een relatief jonge snaak die als percussionist van vele groten reeds heel de wereld mocht zien maar nu als zanger zijn roots durft te vermengen met een zachte portie jazz en blues.

Als we een naam uit de Bounce Dancehall mogen pikken op de eerste festivaldag, zal het wel de Amerikaanse soundsystem Camouflage zijn. Niet zozeer militant en fel zoals vele moderne collectieven durven zijn, maar met veel humor, creativiteit en krachtige dubplates. In de 18” Corner is driemaal scheepsrecht voor Aba Shanti-I, meester van de meditatieve dubs en helende echovelden. Typerend voor de UK dubsystems zijn de zogenaamde steppers riddims, maar deze muziekmeester legt toch liever de klemtoon op de logge, diepe soundsystembassen dan op de hakkende ritmiek. Healing. De Skaville, thuishonk voor authentic tunes, houdt het op vrijdag grotendeels inheems – een bewijs van een groot aanbod kwalitatieve ska collectors en dj’s. Puur en vintage swingen op jaren ’50 en ’60 vinylplates kan echter ook op de Phil Bush Sounds: custom build met houten kasten en buizenversterkers. Kraken en piepen inbegrepen. Vers talent in The Yard? Mogen we even lachen met de Hollandse humor van Gerson Main, genieten van de passie bij de soulska van Rhoda Dakar of van de grenzeloze creativiteit van de internationaal bruisende, Londense streetcrew The Hempolics? Keuze zat vrienden.

U kan enkel op zaterdag komen? Geen zorg!

Op het hoofdpodium mag de geniale Belgische rasproducer Bregt De Boever met zijn Pura Vida band de unieke samensmelting met de legendarische bejaarde clown Lee “Scratch” Perry presenteren. Roots en dub in pure vintage stijl! Meer geniale roots: Junior Reid komt langs!! Tijdlang frontman van Black Uhuru, gaststem op het grandioze I’m Free van The Soupdragons, member bij The Wu Tang Clan … melodieus monster Reed smeekt om pure devotie en uitstraling van de rastafari leer. En dan gooit Reggae Geel daar, naast een handvol andere geniën, ook nog even Tarrus Riley bij. Waaaaat? De vaandeldrager van de nieuwe lichting conscious reggae en oprechte roots wordt bijgestaan door zijn vaste Black Soil Band, ft. saxlegende Dean Fraser, de hoofdrolspeler op zijn laatste plaat die in het teken staat van de rocksteady hoogdagen.

Mogen we het ook even over moderne dancehall hebben, de zoet hakkende vorm dan? Check Versatile, boegbeeld van modern hapiness, hartelijke raps en big bumbs. Live vooral een stevige energiebom. Zoek gerust even een lekker loom tegengewicht onder de bomen van de 18” Corner. King Earthquake is UK stepper op pensioengerechtigde leeftijd, meester manipulator van dub soundsystems en begeleidde ondermeer Iration Steppas doorheen hun trips doorheen heilige echogronden. De koning gaat hard, geloof ons. In de Skaville mag Dave Barker met de pluimen gaan lopen. Het aantal originele rocksteady zangers slinkt zienderogen, maar hier mag toch weer een levende legende de planken afschuren: vaste gast ten huize Studio One en Trojan. Wie vernieuwing zoekt, kan weer in The Yard terecht voor ondermeer r’n’b-reggaestar Treesha More (backingzangeres bij ondermeer Gentleman) of female rasta Khalilah Rose. Female powah!

Reggae Geel vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus. Voor meer info surf je naar de website van het festival.

4 augustus 2016
Johan Giglot