Reggae Geel 2015: cool down

Achtergrond

Hoe een festival rond een nogal statisch muziekgenre zichzelf toch kan blijven vernieuwen? Reggae Geel gaat al enkele jaren aan de slag rond baseline “catch a vibe”, en daar draait het om. Reggaemuziek is immers de optelsom diepe dubbassen en een diep gewortelde geloofsovertuiging van eenheid en samenhorigheid, waarrond een tropische cocktail wordt gebrouwen. Het resultaat is steevast een bont publiek dat als één meegolft op een opvallende diversiteit van muzikale uitspattingen. In een eerste aflevering hadden we het al over 'de kleppers' die op het festival het mooie weer maken, daarna over de 'Bounce Dancehall' en de 'Skaville tent'. Vandaag zoeken we verkoeling. “Catcht” u mee?

Reggae Geel 2015: cool down



Reggae Geel zorgt steevast voor verkoeling. The Yard is sinds twee jaar uitgegroeid van een muzikaal verloren hoekje naar een volwaardig extra podium waar soundsystems, jong talent zoals de winnaars van de BeneluXXL Reggae Contest 2015, Pascion en hoogst originele en spirituele ervaringen.

Dubpoëet Ras Malekot is een rastafari die helemaal doordrenkt is van de leer van Jah Rastafari. Net als de ook op vrijdag geprogrammeerde, Franse percussionist Nicodrum, doorspekt Malekot zijn muzikale boodschappen met traditioneel Nyabinghi drumwerk: trage, collectieve drums die voor een harmonieus, trancematig effect zorgen. Op zaterdag zorgt Aurie Styla hier zelfs voor een heuse comedyshow en mogen de Antwaarpse Rupelsoldaten voor een singalong show zorgen vol snedige hiphop rhymes en toasts.

De echte chillout van Reggae Geel bevindt zich echter zoals steeds verscholen in het kempens naaldbos, waarvan de bomen mooi met rood-geel-groene verlichting uitgelijnd worden. Hangmatten, spelende kinderen en zelfgeschilderde signalisatieborden vullen de unieke sfeer aan. De zogenaamde 18” Corner (een naam die refereert naar vinyl soundsystems en authentieke dubplates), is helemaal ingepakt door de King Shiloh Soundsystem, een zelfgemaakte houten installatie met zomaar eventjes 36 luidsprekstacks en 40kW aan geluid, dat echter eerder ingesteld is op een kwalitatieve sound dan op overdreven luidruchtigheid. Enkel al hier op mogen draaien, is een hele eer voor de aanwezige dj’s en selectors.

Vrijdag is dit het decor van fijne dj’s, de echt grote acts treden voornamelijk zaterdag aan. Als daar zijn Kibir La Amlak, een Brits collectief dat knipoogt naar het spirituele Ethiopië en op podium een singer, saxofoon en zelfs cello meeneemt om zijn dubs te versterken. Bezige bij en producer Tippy I van de Virgin Islands zetelt niet enkel in het entourage van de moderne profeet Pressure, die eerder die dag het hoofdpodium bestijgt, maar neemt ook samen met Mc Aba Shake zijn eigen I Grade Dub soundsystem mee om het bos van de weelde van warme bassen te voorzien.

Net als bij Pressure ligt de klemtoon op de haast sacrale beleving van reggaemuziek, met veel knipogen naar de jaren ’70. Jah Shaka sluit hier af, peetvader van de zogenaamde uptempo steppers reggae, een genre dat vooral rond Britse labels als On U Sound en Universal Egg floreert en extra klemtoon legt op de eerste maat, in plaats van op de voor reggaemuziek  typerende afterbeat. In combinatie met stevige dubecho’s zal Jah Shaka heerlijk de nacht in zinderen.

Reggae Geel vindt plaats op 31 juli en 1 augustus. Voor tickets en info surf je naar de website van het festival.

18 september 2015
Johan Giglot