Reggae Geel 2013: 96 degrees in the shade?

Achtergrond

Volgens de weerberichten mogen we ons dit weekend aan een echte hittegolf verwachten op Reggae Geel, maar zò ‘real hot’ zal het daar wel niet worden zeker? Alhoewel. ‘Divided we fall, united we stand’. Als de weergoden wat hulp krijgen van deze muzikale collega’s, dan komen we misschien alsnog in de buurt van de Third World klassieker.

Reggae Geel 2013: 96 degrees in the shade?



Reggae Geel is in 1978 ontstaan als een reggaefuif in open lucht, maar is vijfendertig jaar later uitgegroeid tot een van de grootste Jamaicaanse events buiten de Caraïben. Dan hebben we het trouwens niet alleen over de reggaemuziek die hier twee dagen lang in alle mogelijke subgenres door de boxen knalt, maar ook over de foodstands, de verscheidene workshops en de relaxte vibes. De jongste jaren vond ook het grote publiek steeds vaker de weg naar de rastahoogmis, waardoor de organisatie zich nu gedwongen zag om zowel het terrein, het programma en het aantal podia uit te breiden.

Overdag vormt de nieuwe ‘The Yard’ het decor voor lezingen, live interviews en comedyshows in het Jamaicaanse patois. Vrijdagnacht staat er na een Open Mic sessie nog een Crucial Belfam Showcase op het programma met alleen maar Belgische vrouwen zoals Slongs Dievanongs, Lisa Bennett en Dede Kay. En hoe zou het nog zijn met de Nederlandse rapper Brainpower? Hij komt zaterdagnacht zijn reggaeproject ‘Dub & Dwars’ voorstellen op uitnodiging van Black Star Sound.

Wie barst van de energie en met zijn armen geen blijf weet, kan dan weer in ‘The Skaville’ terecht. Vrijdagavond delen Prince Fatty, Dennis Alcapone en Gaz Mayall er de platendraaiers en op zaterdag duiken Don Letts en Gladdy Wax in hun unieke en kostbare collectie. In het geval van die laatste is die zelfs zo kostbaar dat hij steeds met witte handschoenen draait; kwestie van zijn pareltjes niet te beschadigen.

Als het er allemaal wat rustiger aan toe mag gaan, kun je je toevlucht zoeken in de befaamde ‘18” Corner’. Installeer je hangmat vrijdagavond tussen de naaldbomen en laat je wiegen op de bassen die Aba Shanti-I, Mad Professor en King Jammy’s uit hun immense soundsystems laten weergalmen. Stuk voor stuk wereldnamen uit het dubgenre, maar op zaterdag staan er met Black Pearl Soundsystem, Forward Fever en vaste waarde Unlisted Fanatic ook enkele Belgische acts achter de mengtafel.

Op zoek naar de beste dancehall-tunes van vroeger en nu? Die vind je in de ‘Bounce Dancehall’, waar niet alleen internationale sounds als Sentinel en Mighty Crown geprogrammeerd staan, maar ook populaire live-acts als Randy Valentine, Exco Levi en Gyptian. Zaterdagnamiddag staat het kruim van de Belgische soundsystems er tegenover elkaar. In korte sets proberen Pirates Crew, High Grade Sound, Silver Bullet en Rakka elkaar af te troeven met originele selecties en dubplates, met ‘forwards’ van het publiek als inzet. Op het internet circuleert nu al een weddenschap hoe vaak we er de Major Lazer-hit Bumaye zullen horen.     

Op de Main Stage zeker één keer live; pullups niet meegerekend. Daar maakt zanger Busy Signal immers zijn opwachting als afsluiter op zaterdag, na andere grote namen als Freddie McGregor, Capleton en Romain Virgo. Door de groei krijgt die Main Stage nu ook op vrijdagavond al een volwaardige programmatie met kleppers als Marcia Griffiths, Barrington Levy en Bounty Killer.

Reggae Geel vindt plaats op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus. Tickets en praktische info vind je op www.reggaegeel.com.

1 augustus 2013
Wouter Verheecke