Record Store van de Day: Consouling Store

RE:introducing

Na een tiental edities heeft Record Store Day stilaan iets van een kermis waarbij de kleine, onafhankelijke platenzaak stilaan een voetnoot wordt tussen alle majors re-issues van Coldplay of Jimi Hendrix, liefst op gekleurd vinyl in alle tinten van de regenboog. Net zoals het elke dag Valentijn hoort te zijn, is voor ons elke dag een Record Store Day (behalve zondag, dan kopen we online;-).

 

daMusic piepte zaterdag toch eens binnen bij een Gentse platenzaak met het hart op de juiste plaats. We hadden evengoed Music Mania of Vynilla kunnen kiezen, maar dat we in Consouling Store terechtkwamen, was geen toeval. De intussen tot ver buiten de landsgrenzen gekende hoop in bange doom-, sludge-, postrock- of metaldagen heropende op een nieuwe locatie. Ver moest je het niet zoeken: de winkel huist voortaan in de Baudelostraat 11, vlakbij de Vrijdagsmarkt in hartje Gent. “Zaten ze daar al niet?”, horen we je luidop denken. Ongeveer, want de winkel schoof amper vijf meter op. Huisnummer 11 kopen is naar verluidt beter dan nummer 13 huren, weetjewel.

 

Aan het concept werd weinig gesleuteld: plaatjes, plaatjes, plaatjes en een koffiemachine. Enige zichtbare aanpassing is de toog-annex-kassa. Die vind je niet langer achterin de winkel, maar direct aan de deur. Kwestie van je meteen welkom te voelen en deskundig advies in te winnen vooraleer in de vinylrekken te duiken? Mike Keirsbilck zocht nog wat onwennig waar hij de koffietjes kon zetten. Ter gelegenheid van Record Store Day (RSD) kon je bij Consouling Store trouwens ook terecht voor een gezonde hap. Een banaan met downloadcode, iemand? Consouling-habitué BARST bracht eerder deze maand tijdens het BRDCST-festival hun interpretatie van Sister Ray van The Velvet Underground. Die opname was op RSD exclusief te koop als niet-fysieke release in de vorm van een (echte) banaan. Wat ons betreft het origineelste mp3-distributie-idee sinds de varkentjes-met-downloadcode die MAG vorig jaar meebracht naar Sonic City.

 

Wie na de banaan nog een hongertje had, kon gewoon Sister Ray ondergaan naast de deur. In het kader van RSD mocht BARST samen met Elefant, Future Old People Are Wizards en The Tubs de oude Consouling Store definitief slopen. Consouling Store is dood, lang leve Consouling Store! Spring er ook eens binnen en wens Mike en Nele met onze groeten proficiat met de nieuwe zaak, elke dag van 11u tot 19u (behalve op woensdag en zondag).

22 april 2018
Christophe Demunter