#Rampetampen - Status Quo - Down Down (1975)

#Rampetampen - Status Quo - Down Down (1975)

Een rondje lekker rauw rampetampen kan altijd eens goed doen. Vettig, prettig en licht tegendraads de speakers op full blast. Volumeknop naar rechts deze week, luid en duidelijk!

Yep, Teenage Fanclub wist het in 1990 ook al, toen ze op doorbraaksingle The Concept de groep volledig terecht namecheckten: “She wears denim wherever she goes / Says she's gonna get some records by the status quo / Oh yeah oh yeah.” En wij weten het ook al sinds die eerste keer in 1975, toen we de gebluejeanste Status Quo die onweerstaanbare boogie zagen inzetten op Avro’s Toppop: het gaat nergens over, maar het is onwaarschijnlijk lekker en blijft tot op de dag van vandaag een brok lillende dynamiek, die de weerhaakjes blijft uitgooien in onze buis van eustachius.

De werktitel van het nummer was Get Down, maar om verwarring met de single van Gilbert O'Sullivan te voorkomen, werd dat gewijzigd in Down Down. Voorman Francis Rossi zei later dat hij zat te werken op het refrein en er maar niet uit raakte. Finaal werd het dus Down Down. Rossi: "Het is natuurlijk niets, maar het bekte lekker". Eventueel commentaar werd afgewimpeld met: "Onze teksten waren nooit hoogdravend".

Geen nood, Francis, daar hebben we Nobelprijswinnaar literatuur Bob Dylan voor. Rocken jullie maar lekker door.

29 april 2021
Laurens Leurs