RAMAN. - Swirl

RAMAN. - Swirl

De band liet zich inspireren door de wereldbekende barista James Hoffman.

Swirl, de nieuwe single van het Gentse RAMAN. had zomaar geïnspireerd kunnen zijn op Coffee Blues van Mississipi John Hurt, een nummer over koffie uit 1928, maar de waarheid is prozaïscher.

Als belofte van de maand bij Radio Willy werd RAMAN. uitgedaagd om een nieuwe song te schrijven op basis van een bijsluiter. Het toeval wil dat frontman Simon een jaar geleden een barista-cursus volgde en een tijdje werkte in enkele koffiebars als bijverdienste naast het leven als artiest. Onder het motto “Great ideas come from great coffee” was dit hét uitgelezen moment om deze twee werelden met elkaar te verenigen.

Voor het schrijven van de song baseerde RAMAN. zich op de goede raad van de wereldbekende barista James Hoffmann. In één van zijn instructievideo’s op zijn door koffieliefhebbers en -snobs felbegeerde Youtube-kanaal legt hij uit hoe je de perfecte V60 filterkoffie brouwt. Hierin blijkt het 'swirlen' van het koffiebrouwsel één van de belangrijkste elementen in het proces.

Swirl klinkt alvast even opwekkend als het "bakkie troost" of "my looving spoonful" zoals Mississipi John Hurt het bijna honderd jaar geleden noemde. Het is een stevige bluesrock anthem geworden, een uitnodiging om net dat tikkeltje meer te “swirlen” in het dagelijkse leven, “in order to get the best extraction out of it”.

Swirl is live op tape is opgenomen, in combinatie met de gesampelde stem van James Hoffmann. Het artwork is even ambachtelijk als de opname zelf, met latte art op maat door barista Yang-Bing Hong (Noir, Leuven). De bijhorende videoclip van 'Swirl' volgt binnenkort.

RAMAN. zal deze single release vieren met een akoestische tournee langs verschillende koffiebars in België. Een acte de présence op Ghent Coffee Fest is reeds een feit. Meer live data onder het nummer.

11/07 -17/07, Ghent Coffee Fest
19/07 Trefpunt Festival, Gent (Gentse Feesten)
30/07 Theater Aan Zee, Oostende
26/08 Road Rock, Kuurne
27/08 Maanrock, Mechelen
28/11 Friends & Artists Celebrating Tiny Legs Tim (feat. Simon Raman, Guy Verlinde, Steven Troch, ...), Ha Concerts, Gent

Persfoto - copyright: Leau Gabriëls

11 juni 2023
Marc Alenus